2014. január 23.

2014 évi változások

Minimálbér változása
A minimálbér összege 101.500,- Ft, a szakmai minimálbér 118.000,- Ft.

Változások az SZJA törvényben

Januári bér elszámolása 
A január hónapban kifizetett, munkaviszonyból származó jövedelmet, akkor kell az előző évben megszerzettnek tekinteni, ha azt január 10-ig kifizetik. Ezt a rendelkezést első ízben a 2015. januárjában kifizetett – 2014-re vonatkozó  jövedelemre  kell alkalmazni. Az adókötelezettséget továbbra is a jövedelem megszerzésének az időpontjában kell megállapítani.


Ingatlan-bérbeadás
Nem minősül költségnek az ingatlan-bérbeadásból származó, 1 millió forintot meghaladó adóévi jövedelem esetén fizetendő 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás.

Családi kedvezmény, családi járulékkedvezmény 
A családi adóalap-kedvezmény mértéke nem változott. Kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és két eltartott esetén 62 500 forinttal, három és minden további eltartott esetén 206 250 forinttal csökkenthető az összevont adóalap.
2014. január 1-jétől bevezetésre kerül a családi járulékkedvezmény, amely azon magánszemélyek számára kedvező, akik nem tudják igénybe venni a személyi jövedelemadóban a családi kedvezményt teljes összegben. A családi járulékkedvezmény csökkenti a biztosított által fizetendő egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék (egyéni járulékok) összegét. Ezen kedvezményt a biztosított és házastársa, élettársa együttesen is érvényesíthetik. A családi kedvezményből fennmaradó (nem érvényesített) összeg – az adóalap kedvezmény16 százaléka -  családi járulékkedvezményként érvényesíthető tovább. Elsőként a 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékból, másodsorban a 3%-os pénzbeli egészségbiztosítási járulékból, majd a 10%-os nyugdíjjárulékból érvényesíthető.
Ha a biztosított a családi járulékkedvezményt úgy vette igénybe, hogy arra nem volt jogosult, az adóbevallás benyújtására előírt határidőig vissza kell fizetnie, a befizetési kötelezettség 12 százalékának megfelelő különbözeti bírsággal együtt. ( nem kell bírságot fizetni, ha a fizetési kötelezettség nem több 10 ezer forintnál)
Fontos megjegyezni, hogy a családi járulékkedvezmény igénybe vétele nem érinti a biztosított társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságát, a kedvezmény nyilatkozat alapján érvényesíthető.

Béren kívüli juttatások

Lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége 
Kiegészül a munkáltató által lakáscélú felhasználásra adómentesen nyújtható vissza nem térítendő támogatások köre. Lehetővé válik, hogy a hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett lakáscélú hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez a munkáltató által adott támogatás is adómentes juttatásnak minősüljön. Az adómentesség további feltételei (pl., a támogatás hitelintézet vagy kincstár útján nyújtása, a támogatás összege az építési költség 30%-a, legfeljebb 5 millió forint lehet) változatlanok maradtak.

Utalványok
Az új szabályozás pontosítja az utalvány fogalmát, és kizárja a béren kívüli juttatások köréből a visszaváltható utalványokat. Ez a rendelkezés nem érinti a munkáltató által fel nem használt (például dolgozóknak ki nem osztott) utalványok visszaváltását.
Összeghatártól függetlenül adómentesen adható a magánszemélynek a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet. Az eddigi 50 ezer forintos adómentes keret a kulturális szolgáltatásokat illetően megmarad. Nem változott a béren kívüli juttatások 500.000,- Ft-os korlátja sem magánszemélyenként.
 
Kockázati biztosítás
Újrafogalmazásra került a kockázati biztosítás fogalma: csak az a személybiztosítás minősülhet kockázatinak, amelynél a biztosítási esemény bekövetkezése nélkül semmilyen módon nincs lehetőség vagyoni érték kivonására (pl: visszavásárlás révén, lejárati szolgáltatás formájában). Ebben az esetben minősül adómentesnek a biztosítás díja (a minimálbér 30 %-ig, rendszeres díjfizetés esetén). 

SZOCHO kedvezmények
2014. január 1-jétől már nem lehet START PLUSZ, START EXTRA vagy START BÓNUSZ után kedvezményt igénybe venni. Ugyancsak 2014. január 1-jétől megszűnt a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény is. 

Változások az egészségbiztosítási ellátásokban
2014. január 1-jét követően, ha újabb gyermek születik a családba, akkor az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani az ellátásról, mint korábban. Több gyermek esetében, akkor folyósíthatóak gyermekenként külön – külön az ellátások, ha az ellátások különböző korú gyermekek után kerülnek megállapításra.
A szülő 2014. január 1-jétől a gyermek 1 éves kora után, a gyermekgondozási díj folyósítása mellett (a gyes folyósítása mellett is) korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ez a rendelkezés a 2014. 01.01-jét megelőzően született gyermekek szüleire is vonatkozik.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat