2021. január 6.

2021. január 1-től tovább bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre

2021. január 1-től tovább bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre, és a magánszemélyek számára kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. A változás minden vállalkozást érint, érdemes ezért felülvizsgálni a számlázási folyamatokat.

Az adatszolgáltatási kötelezettség sikeres teljesítésének feltétele, hogy a számlán minden szükséges adat pontosan szerepeljen, ezekre vonatkozóan a következő változásokra lehet számítani:

Belföldi vagy közösségi adóalany vevő esetén a számlán és az adatszolgáltatásban kötelező feltüntetni a vevő nevét, címét és adószámát (közösségi vevő esetén a közösségi adószámot).

Nem közösségi adóalany vevő esetén a nevet és címet kötelezően fel kell tüntetni a számlán, az adószámot a számlán és az adatszolgáltatásban sem kötelező szerepeltetni.

Nem adóalany és nem magánszemély vevő esetén a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban is. (Ebbe a csoportba tartoznak pl. a gazdasági tevékenységet nem folytató társasházak, egyesületek, alapítványok és a kizárólag közhatalmi tevékenységet folytató egyesületek)

Magánszemély vevő esetén a nevet és címet kötelezően fel kell tüntetni a számlán, az adatszolgáltatásban viszont ezek az adatok NEM szerepelhetnek.
 
Az online számla-adatszolgáltatást eredetileg 2021. január 1-jétől terjesztették volna ki az összes számlára, vagyis a magánszemélyek felé kiállítottakra is. De erre is haladékot kapnak a cégek a koronavírus járvány miatt az átállási határidő 2021. március 31.
 
Amennyiben a számlázás elektronikus felületről. valamilyen számlázó programból történik, abban az esetben a https://onlineszamla.nav.gov.hu/home honlapon lehet csekkolni, hogy megtörtént-e a számla adattartalmának megküldése a NAV felé. Amennyiben nem történik meg az adatszolgáltatás a számla kiállítástól számított néhány percen belül, abban az esetben a számlázó program szolgáltatójához kell fordulni segítségért.
 
Kézi tömbből történő számlázás esetén pedig továbbra is marad a kézzel feltöltés a https://onlineszamla.nav.gov.hu/home honlapon.



A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat