2013. augusztus 14.

A munkaidő, távolléti díj és a bérpótlékok változása

2013. augusztus 1-jével változik a Munka törvénykönyve, amely hatályba lépése, 2012. július 1. óta először módosul. A változások érintik többek közt a munkaidő, a távolléti díj és a bérpótlékok alakulását. A változásokkal mind munkáltatóként, mind munkavállalóként érdemes megismerkednie.

A munkaidőt érintő változások - átlagosnál hosszabb beosztás felmondása
A módosító törvény szerint, amennyiben a munkavállaló és a munkáltató megállapodnak abban, hogy a munkavállaló általánosnál hosszabb beosztás szerinti munkaidőben dolgozik (készenléti jellegű munkakört lát el, illetve a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója, így napi és heti munkaideje legfeljebb huszonnégy, illetve hetvenkét óra), és ezt a megállapodást a munkavállaló felmondja, emiatt a munkaadó nem bocsáthatja el. 
 
 
Kötetlen munkaidő
Mindeddig a munkáltatónak a munkavállaló napi munkaidejéből legalább a fele beosztásának jogát át kellett engednie írásban, a módosító törvény szerint a munkaidőt azonban már csak teljes átengedés mellett lehet kötetlennek nevezni. 
 
 
A távolléti díjat érintő változások
A távolléti díjat a módosító törvény rendelkezései szerint ezentúl egyféle számítás alapján állapítják meg.  A távolléti díj mértékét nem befolyásolja, hogy a munkavállalónak a távollétre van-e munkaidő-beosztása. Havibér esetén az egy órára járó alapbér számításánál megszűnik az eddig nehezen alkalmazható 174 osztó, helyette az általános munkarend szerinti havi óraszám kerülhet alkalmazásra. Ezzel megszűnik az a probléma, hogy egy havibéres munkavállaló szabadsága kiadás esetén nem a megadott havibére került számfejtésre, hanem annál több vagy kevesebb éppen az adott hónapban érvényes munkanapok számtól függően. 
 
A bérpótlékot érintő változások
A bérpótlék alapjának számítása eltérő:  az egy órára járó alapbér képezi (az órabér a havi alapbér 1/174-e), illetve nem teljes munkaidő esetén annak időarányos része 
 
 
Szabadság
A munkavállaló szabadságát úgy kell kiadni, hogy az naptári évenként legalább egy alkalommal 14 egybefüggő napra mentesüljön munkavégzési kötelezettsége alól.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat