2016. október 15.

Adómentes juttatás I. - Bölcsődei szolgáltatás

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.6. pontja c) alpontjában foglaltak alapján a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott bölcsődei szolgáltatás.

Tehát adómentes juttatásnak tekinthető az, ha a munkáltató a szolgáltatás vásárlásáról a nevére szóló számla ellenében megtéríti a magánszemély által megelőlegezett összeget vagy pedig egy bizonyos összeget átad a magánszemélynek azzal, hogy a szolgáltatás vásárlásáról a nevére szóló számlával egy adott időpontig számoljon el.

A munkáltató nem csak a munkavállalóját részesítheti ilyen juttatásban, hanem a gyermek másik szülőjét, vagyis a munkavállaló házastársát, élettársát is.

A bölcsőde a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézmény, ahol a gyermek a 4. életévének betöltését követő augusztus 31-éig nevelhető, ha testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre.

A bölcsőde további szolgáltatásokat (például játszócsoportot, időszakos gyermekfelügyelet, gyermekhotel, egyéb, gyermeknevelést segítő szolgáltatás) pedig a gyermek 6. életévének betöltéséig nyújthat, így az ezen életkorig ingyenesen vagy kedvezményesen nyújtott bölcsődei szolgáltatások minősülhetnek adómentesnek.

A természetben adott juttatások a számviteli törvény szerint személyi jellegű egyéb kifizetésnek tekinthetők, és a társasági adóról szóló törvény szerint pedig avállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként, ráfordításként vehetők figyelembe.



A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat