2014. június 25.

Adószám felfüggesztése: hiányzó cégtábla; át nem vett levelek

Nem elég feltüntetni a vállalkozás nevét a cégbíróságnál bejelentett székhelyen, ott az adózónak rendelkezésre is kell állnia, ha az adóhatóság megvizsgálja a székhely valódiságát – vonható le a következtetés a Kúria ítéletéből.


Az adóhatóság vizsgálta - helyszíni megkereséssel - a felperes székhelyének valódiságát s megállapította, hogy a székhelyet cégtábla nem jelzi, a helyszínen a vállalkozást nem lehet fellelni. Erre tekintettel első fokon jogerős határozattal – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (röviden: Art.) 24/A § (1) bekezdés b) pontja szerint – elrendelte a felperes adószámának felfüggesztését.

A BDT 2009. 2139. sz. bírósági eseti döntés kimondja, hogy ha a cégtáblát sérülékeny, könnyen eltávolítható anyagból készítik el, akkor az nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Ez a bírósági eseti döntés kiemeli azt, hogy nem lehet a cégtábla olyan anyagból, amelyet a környezeti hatások könnyen károsíthatnak, továbbá közterületről jól látható módon kell elhelyezni.

Másik gyakori eset az Art. 24/A § a) pontja alapján: 
Az állami adóhatóság az adószám alkalmazását felfüggeszti, ha az adózónak postai úton, hivatalos iratként kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a feladóhoz a címzett ismeretlenség miatt érkezett vissza és/vagy megfelelő levélszekrény hiánya miatt a címzett számára kézbesíthetetlennek tekinthető.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat