2015. szeptember 16.

Adózás 2016

A 2015. június 24-ei Közlönyben került kihirdetésre a adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi LXXXI. törvény. Az alábbiakban az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó törvény változásait gyűjtöttem össze.

ÁFA
Az általános forgalmi adóról szóló törvény vonatkozásában a módosítás az élő-, valamint egész- és félsertés áfa kulcsához hasonlóan 2016. január 1-jétől a sertés tőkehúsok értékesítését is a kedvezményes, 5 százalékos adómérték alá sorolja.
A módosítás alapján a közcélú adomány fogalmának módosításával 2016-tól az oktatási intézmények részére, alapfeladataik ellátására, vagyis az alapító okiratukban meghatározott tevékenység támogatására fordított termék, szolgáltatás is áfa mentes lesz.

SZJA
A Kormány adópolitikai céljaival összhangban tovább csökken az élőmunka terhelése, és az adóterhek egyre inkább a fogyasztásra helyeződnek át.
2016. január 1-től 16-ról 15 százalékra csökken az személyi jövedelemadó mértéke. Az adó százalékos mértékének csökkentése miatt szükség volt a család kedvezmény, az első házasok kedvezményének korrekciójára. A családi kedvezményt illetően azt is figyelembe veszi a módosítás, hogy a családi kedvezmény mértéke a két eltartottat nevelő családok esetében négy év alatt fokozatosan 10 ezer forintról 20 ezer forintra nő, vagyis két gyermek esetében 2016-ban 12 500 forintra nő a havonta igénybe vehető családi kedvezmény összege. Az egy, illetve három vagy annál több eltartottat nevelő családok esetében az érvényesíthető kedvezmény adóban kifejezett értéke nem változik, egy gyermek esetében havi 10.000 Ft, három vagy annál több eltartott esetében kedvezményezett eltartottanként havi 33.000 forint.
2016. január 1-jétől első házasok kedvezménye címén jogosultsági hónaponként 33.335 forinttal csökkenthető az adóalap. A kedvezmény adóban kifejezett összege továbbra is 5.000 forint.
A kamatjövedelmeket illetően a 15 %-os mérték a 2016. január 1-jét követően keletkezett kamatjövedelmekre vonatkozik.
A módosítás új adómentes jogcímmel egészíti ki az Szja tv. 1. számú mellékletét, amely szerint adómentes a Nemzeti Tehetség Program keretében a kiemelkedően tehetséges fiatalok és a kiemelkedő tehetséggondozó magánszemélyek számára pályázatban meghatározott feltételekkel és módon folyósított ösztöndíj. A rendelkezést a 2015. január 1-jét követően keletkezett bevételekre is lehet alkalmazni.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat