2013. november 6.

ÁFA törvény tervezett változása 2014-től

Az alábbiakban a jövő évi általános forgalmi adó törvény tervezett változására szeretném felhívni a figyelmet.
 
Amennyiben az országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor 2014-től az időszakos elszámolású vagyátalánydíjas ügyletek – ide nem értve a közszolgáltatási szerződés alapján teljesített ügyleteket – teljesítési időpontja az elszámolási időszak utolsó napja lesz – a jelenleg hatályos ellenérték megtérítésének esedékessége helyett.

 
Az ezzel kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről nincs ismeretünk, de már most érdemes átgondolni, hogy ez a változás mit is okozhat azon vállalkozások gazdálkodása esetén, akik rendszeresen ilyen módon számláztak a jelen hatályos előírások szerint.
 
Például a decemberi időszakra vonatkozó számlák esetén a fizetési határidő januárra esik, így a jelen szabályok értelmében a számla teljesítési dátuma is január lesz. A változás következtében a januári számlák teljesítési dátumát már az új előírás alapján állapítjuk meg, azaz az elszámolási időszak utolsó napja lesz a teljesítés dátuma. A fentiek alapján a február 20-i áfa bevallásba a decemberi és a januári számlák áfa tartalma is bekerül, ami finanszírozási nehézséget okozhat a társaságoknak.
 
Továbbá azon megállapodásokat, szerződéseket is érdemes átgondolni, esetleg előkészíteni a módosításokat, ahol rendkívül nagy fizetési határidővel járnak el a felek. A jelen szabályozás alatt előfordulhatott például, hogy a felek a havi bérleti díjat 90 napos határidővel rendezték. Ebben az esetben is a fizetési határidő hónapjában kellett bevallani és megfizetni az áfa összegét a bérbeadónak, tehát ha a bérbevevő határidőben fizetett, akkor a pénz az áfa fizetés határidejére már rendelkezésre állt.
Azonban a jövő évi változást követően az időszak utolsó napja lesz a teljesítés dátuma, azaz a bérbeadónak meg kell finanszíroznia az áfa összegét. 


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat