2024. július 31.

Budapesten is elérhető 0%-os beruházási hitel eszközbeszerzésre

Tar Csilla finanszírozási szakértő tájékoztatása 0 %-os hitelekkel kapcsolatban.

Budapesten is elérhető 0%-os beruházási hitel eszközbeszerzésre – készletfinanszírozással kombinálva, ingatlan korszerűsítéssel és/vagy napelem beruházással, elektromos autó vásárlással kombinálva.

Az április végétől Budapesten kívüli telephelyre igényelhető 0%-os beruházási hitel feltételei is módosultak!
Hasonlóan a Budapesti telephelyen történő beruházásokhoz bővült az igénybe vevők köre építőipari vállalkozásokkalkombinálható a beruházáshoz kapcsolódó készletbeszerzéssel és ingatlan felújításra, átalakításra, bővítésre, korszerűsítésre is igényelhető.
Budapesten is elérhető 0%-os beruházási hitel eszközbeszerzésre – készletfinanszírozással kombinálva, ingatlan korszerűsítéssel és/vagy napelem beruházással, elektromos autó vásárlással kombinálva.Az április végétől igényelhető ! Hasonlóan a Budapesti telephelyen történő beruházásokhoz , átalakításra, bővítésre, korszerűsítésre is igényelhető.
 

KKV Technológia Plusz Hitelprogram
Azonosító jel: GINOP Plusz-1.4.3-24


A program célja, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások számára biztosítson forrást a versenyképesség megtartásához, növeléséhez, a rövid és középtávon bevételt termelő fejlesztésekhez, beruházásokhoz.

A forrást az Magyar Fejlesztési Bank nyújtja, a pályázatokat, kérelmeket "MFB Pontokon" lehet benyújtani – jelenleg az MBH Bank és Gránitbank fiókhálózatán keresztül.
A program keretében kérelem 2024.04.30-tól 2024.12.30-ig nyújható be. Egy vállalkozás csak egy kérelmet nyújthat be.

Rendelkezésre álló keretösszeg 155,54 milliárd forint.

Budapest kivételével az egész ország területén igényelhető, Pest megyében is!
Azonban a keretösszeg legalább 65%-a a négy leghátrányosabb helyzetű régióban, azaz Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország területén projektet megvalósító vállalkozások részére kerül allokálásra.

Kondíciók
  • Hitelösszeg 5-100 millióFt
    • 50 millióFt feletti hitelösszeget min. 3 lezárt, teljes üzleti évvel rendelkező vállalkozások igényelhetik
    • a hitelösszeg az utolsó lezárt év üzemi eredményének legfeljebb tizenötszöröse lehet;
  • Önerő: min. 10% de minimis támogatás esetén (regionális beruházási támogatás esetén min. 25%)
  • Kamat 0%
  • Futamidő: a vásárolt eszközök között a leghosszabb amortizációs idővel megegyező – jellemzően 5-7 év, de minimum 10%-os mértékű ingatlan átalakítás, bővítés, felújítás, korszerűsítés esetén a szerződéskötéstől számított legfeljebb 120 hónap lehet a futamidő.
  • Rendelkezésre tartási idő: 6-24 hónap (de legkésőbb 2027.06.30.)
  • Türelmi idő (tőketörlesztésre): rendelkezésre tartási idő végétől számított max. 6 hónap
  • Projekt megvalósítási idő: szerződéskötéstől számított 24 hónap
  • Egyszeri díjak:
    • a szerződésket közokiratba kell foglalni – közjegyzői díj
    • biztosítékokkal kapcsolatos díj: HBNY bejegyzés ingó biztosítékon, ingatlan biztosíték esetén értékbecslési díj és földhivatali díjak
    • egyéb díj nincs
Milyen célra igényelhető?

Ez a program alapvetően az eszközbeszerzést támogatja: az összes elszámolható beruházási költség min. 30-50%-a eszközbeszerzésre igényelhető – a kiírásban szereplő VTSZ lista alapján.
  • Új tárgyi eszköz, gépek beszerzése – VTSZ lista szerint – min 30-50%-a az elszámolható költségeknek
    • ezen belül, a tárgyi eszközök elszámolható költségeinek max 30%-a lehet új IKT eszközök beszerzése
    • egyedi gyártású gépre nem igényelhető
  • Ingatlan átalakítás, bővítés, felújítás, korszerűsítés – max. 50%
  • Megújuló energiaforrást hasznosító, a zöld energiát támogató technológiák megvásárlása
    • max. 1db elektromos autó – max. 50%-a az összes elszámolható költségnek
    • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásához kapcsolódó új eszközök beszerzésének költsége, valamint az új megújuló energiatermelő eszköz (pl.: napelem) beszerzésnek költsége – max. 30%-a az összes elszámolható költségnek
      • Együttesen max 50%-a lehet az összes elszámolható költségnek
  • Ingatlan felújításra ÉS megújuló energiaforrásra irányuló beruházás a teljes költségvetés 70%-a lehet (ebben az esetben az eszközbeszerzés min. 30%-a a költségvetésnek)
  • Immateriális javak beszerzése a beruházáshoz kapcsolódóan  – max. 10%-a az elszámolható költségeknek
  • Egyéb mérnöki és szakértői díjak, tanácsadási költségek és Képzési és tanácsadási szolgáltatások együttesen – max. 5%
  • Minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerekhez kapcsolódó költségek – max. 2,5%

Kik igényelhetik?

  • Mikro- kis- és középvállalkozások (kapcsolt és partner vállalkozások beszámolói, nyilvántartásai alapján is KKV)
  • Legalább egy teljeslezárt üzleti évvel rendelkezik
  • Utolsó lezárt üzleti év üzemi eredménye pozitív
  • min. 1 főt foglalkoztatnak – utolsó lezárt üzleti év alapján
  • Magyarországon, Budapesten kívüli telephellyel rendelkező vállalkozások – a kérelem beadásakor cégkivonatban bejegyzett telephely – a kölcsön futamideje alatt is igazolni kell, hogy a megvalósítási helyszínen valóban gazdasági tevékenység folyik.
Főbb kizáró feltételek
  • nem lehet élő végrehajtás vagy lejárt köztartozás – nem csak a hiteligénylő cég esetében, hanem a kapcsolt vállalkozásoknak sem
  • nem lehet lejárt hiteltartozása sem a hiteligénylő cégnek, sem azok tulajdonosainak vagy ügyvezetőjének
  • kizártak az élelmiszeripari vállalkozások, élelmiszeripari tevékenységre irányuló fejlesztési igények – TEÁOR 10-11 – vagy ha ebből a tevékenységből származik az előző lezárt év árbevételének több, mint 50%-a
  • NEM KIZÁRTAK az építőipari vállalkozások, építőipari tevékenységre irányuló fejlesztési igények  – TEÁOR 41-43 – a VTSZ lista kiegészítésre került az építőipari vállalkozások által használatos földmunkagépek VTSZ számával.
  • GINOP Plusz 1. prioritás keretében már támogatásban részesült vállalkozás nem nyújthat be támogatási kérelmet
  • elektromos járműre vonatkozóan nem részesülhet támogatásban azon kölcsönigénylő, amely az „RRF-10.10.-1-24 Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak” című Felhívás keretében támogatást igényelt,

A módosított pályázati felhívás ezen a linken érhető el. A leírás tartalmazza a VTSZ és TESZOR listákat is.

Példa1:

Szépségiparban szolgáltató mikrovállalkozás gépbeszerzésre 10 millióFt értékben vásárolna eszközöket, ingatlan korszerűsítést végez saját tulajdonú telephelyén 5 milliót értékben és kozmetikai alapanyagokat (készletet) vásárol a beruházáshoz kapcsolódóan 5 millióFt értékben.

Teljes költségvetés nettó 20 millióFt
Igényelhető hitelösszeg 18 millióFt.

Rendelkezésre tartási időre 9 hónapot igénylünk, plusz 6 hónap türelmi időt kérünk a tőketörlesztésre – így a törlesztés a szerződéskötés után 15 hónappal kezdődik. A leghosszabb amortizációs idő 10 év, így 10 éves futamidőt kérhetünk.
  • 10 éves futamidővel a havi törlesztés 171eFt 

Példa 2:

Fogászati-fogtechnikai szolgáltatást nyújtó mikrovállalkozás új, korszerű eszközök beszerzését tervezi, amelyek jelentősen javítják versenyképességét, a szolgáltatás minőségét – 50 millióFt összegben. Emellett vásárolnának egy új elektromos személyautót, 14 millióFt értékben és a saját tulajdonú telephelyükön kisebb átalakítási, korszerűsítési munkákat végeznek el 15 millióFt értékben. A beruházáshoz kapcsolódóan alapanyag (készlet) beszerzésre is igénylik a 0%-os hitelt 25millióFt összegben.

Teljes költségvetés nettó 104millióFt
Igényelhető hitelösszeg 93,6 millióFt.
Rendelkezésre tartási időre 12 hónapot igénylünk, plusz 6 hónap türelmi időt kérünk a tőketörlesztésre – így a törlesztés a szerződéskötés után 18 hónappal kezdődik. A leghosszabb amortizációs idő 10 év, így 10 éves futamidőt kérhetünk.

  • 10 éves futamidővel a havi törlesztés 917,6 eFt 

Példa 3:

Mosodai szolgáltatásokat végző cég (szállodáknak, kórházaknak szolgáltató) korszerűsíti eszközparkját ipari vasalók, mosógépek beszerzésével 30 millióFt összegben, és a pénzügy-adminisztráció területén új számítógépek, mobileszközök beszerzésére 4 millióFt-t fordít.
Emellett saját tulajdonú telephelyét korszerűsíti (nyílászárók, szigetelés, fűtési rendszer) 40 millió Ft összegben. Az energiaköltségek csökkentése érdekében napelemek kiépítésére 15 millióFt beruházást végez. A beruházáshoz kapcsolódóan 25 millióFt összegben alapanyag (készlet) beszerzésre is igényli a 0%-os hitelt. A beruházás jelentősen javítja a vállalkozás versenyképességét, a munkakörülményeket és az energia költségeket is jelentősen csökkenti – ezáltal a vállalkozás nyereségtermelő képessége is növekszik. Emellett a cég vagyonának (ingatlannak) értéke is jelentősen növekedik.

Teljes költségvetés nettó 114millióFt
Igényelhető hitelösszeg 100 millióFt.
Rendelkezésre tartási időre 12 hónapot igénylünk, plusz 6 hónap türelmi időt kérünk a tőketörlesztésre – így a törlesztés a szerződéskötés után 18 hónappal kezdődik. A leghosszabb amortizációs idő 10 év, így 10 éves futamidőt kérhetünk.

  • 10 éves futamidővel a havi törlesztés 980,4 eFt 

nyújtott 0%-os hitelkérelmek/pályázatok 100%-a jóváhagyásra került. Az ügyfeleinkkel közös sikerünk egyik alapja volt, hogy a támogatási kérelmek előkészítését kellő időben és kellő aktivitással elindítottuk.2021-2023-ban irodánk közreműködésével a GINOP-8.3.5-18 programban be
Irodánk – kapacitásunk mértékéig – vállalja a teljes pályázati dokumentáció és pénzügyi terv összeállítását, a kérelmek benyújtását és a kérelmi folyamat menedzselését egészen a folyósításig.

Keressen bennünket elérhetőségeinken!


Aktuális referencia kamatok (2024.07.25.) 


A kereskedelmi bankok átlagos forrásköltségét jelentik a fenti BUBOR és BIRS, EURIBOR átlagos bankközi kamatlábak. A vállalkozások és magánszemélyek plusz 2-5% kamatfelárral igényelhetik a piaci kamatozású hiteleket.


Igényelje a legkedvezőbb kondíciókkal hiteleit! 

Kérdéseivel, ajánlat kérésével kérem, keresse elérhetőségei alapján!

Tar Csilla
finanszírozási szakértő

iroda: 1112 Budapest, Cirmos u. 8.
telefon: +36 70 432 6481
e-mail: info@tarcsilla.hu
honlap: www.tarcsilla.hu



A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlatok