2013. november 13.

"Egyszámlás" adóutalás

Megjelent az egyszerűsített elektronikus fizetést, az úgynevezett „egyszámlás” adóátutalást lehetővé tévő nemzetgazdasági minisztériumi rendelet.

Az adózó akkor használhatja a banki pénzforgalmi számláját az adókötelezettségek egy összegben történő megfizetésére, ha a pénzforgalmi szolgáltatója csatlakozik az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerhez (EFER). A rendelet rögzíti: az EFER-en át történő átutalás költsége az adózót terheli.

Nagy kérdés, mit nyernek az adózók az adó-, illetve járulékkötelezettségek egyösszegű átutalási lehetőségével.

A Magyar Közlönyben (184. szám) megjelent az NGM 47/2013. (XI. 7) számú rendelete az adóügyek elektronikus intézésének új szabályairól, ami új alapokra helyez számos eljárást. Az új szabályokból kiemelnénk az úgynevezett „egyszámlás” adóátutalást lehetővé tévő előírásokat.
 
Az adózó akkor használhatja a banki pénzforgalmi számláját az adókötelezettségek egy összegben történő megfizetésére, ha a pénzforgalmi szolgáltatója csatlakozik az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerhez (EFER). A felosztási rendelkezés nem más, mint az a nyilatkozat, amely a befizetés adónemenkénti felosztásáról szól, és amit a KR használatával lehet megtenni. A házibankos fizetéskor az adózónak, vagy a képviselőjének meg kell jelölnie azokat az adónemeket, amelyekre a fizetést teljesíteni kívánja. Ha az adózó az EFER segítségével fizeti be az adóját, akkor megadja a felosztási rendelkezést, és ennek befogadásáról a NAV visszaigazolást küld az elektronikus tárhelyre.

Az adózó felosztási rendelkezésének összeállítását követően, az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató részére megküldött fizetési megbízásban feltüntetett fizetendő adónak az EFER elszámolási számlára egy összegben történő átutalásáról az adózónak kell gondoskodnia az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató házibankján keresztül. Több felosztási rendelkezésben szereplő végösszeg egy fizetési tranzakcióvá történő összevonására, vagy a fizetési kötelezettség teljesítése során részösszeg utalására nincs mód. Az EFER elszámolási számlára egy összegben történő befizetésnek az egyes célszámlákra történő felosztását a NAV pénzforgalmi rendszere végzi.

Az EFER-en át történő átutalás költsége az adózót terheli. Fontos megjegyezni, hogy a teljes összeg átutalása esetén tudnak az adózók a fentiek szerint eljárni, továbbá a könyvelőt tájékoztatniuk kell az utalás összegéről és időpontjáról, mert ebben az esetben a könyvelőnek kell a felosztási dokumentumot elektronikus úton a NAV felé benyújtania. 
Elsősorban azon vállalkozásoknak érdemes elgondolkodni a rendszer használatáról, akik a havi járulék fizetés során a 6-8 adónem helyett egy utalással el tudják intézni a befizetéseket és ezáltal a banki költségeken csökkenteni tudnak. 
 
A rendelet a kihirdetését követő napon – azaz november 8-án – hatályba lépett. 


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat