2014. január 14.

Évi 100 ezer Ft állami támogatás nyugdíj célra

Az 1995. évi CXVII. tv (SZJA törvény) 2014. január 1.-én érvénybe lépő módosítása szerint (44/C. és 44/D paragrafus), a  NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSRA befizetett éves összeg 20% -a, de legfeljebb 100.000 Ft, ADÓKEDVEZMÉNYKÉNT visszaigényelhető a befizetett SZJA-ból. (A 2020 előtt nyugdíjba vonulóknak ez 130.000 Ft)

Ez a támogatás nem vonandó össze az Egészség- és Önkéntes magánnyugdíj-pénztárakba történő befizetések esetén visszaigényelhető, maximum 150.000 Ft kedvezménnyel. Így egy adózó évente max 280.000 Ft adóvisszatérítést vehet igénybe évente. (+ 72.000 Ft további állami támogatást kaphat lakás célra)

A nyugdíj célú felhasználás biztosítéka, hogy a támogatással növelt megtakarítás a biztosított 65. életévének betöltésekor szabadul fel. A megtakarítási számla időtartama minimum 10 év, tehát csak a biztosított  55. születésnapja előtt indítható el. 
Figyelem: Az adóvisszatérítést nem feltétlenül a biztosított veheti igénybe! A számla díjfizetője, szerződője ettől eltérő személy is lehet és kiléte a szerződés ideje alatt többször is cserélhető.


Az adott adóévet követő január 31.-ig a biztosító igazolást állít ki a befizetésekről, mely alapján a szerződő az adóbevallásában igényelheti a visszatérítést, melyet a biztosított nyugdíjbiztosítási számlájára utalnak át.

A meglévő biztosítások utólag nem alakíthatóak át nyugdíjbiztosítássá. Ez egy speciális számla, melyet üzleti biztosítók köthetnek. Tehát semmilyen kormány nem teheti rá a kezét.

Egy természetes személy csak egy ilyen típusú számlára kérheti az adóvisszatérítés utalását, ezért érdemes pénzügyi tanácsadóval konzultálva, megfelelően előnyös számlát választani. Van olyan biztosító, amelyik évente több, mint 10%-kal egészíti ki a 20%-os állami támogatást!

Amennyiben további információra van szüksége, kérem vegye fel velem a kapcsolatot!
 
 
A cikket együttműködő szakértőnk, Pálmai Viktor írta. Viktor független pénzügyi tervező.  A cégeink közötti stratégiai partnerség értelmében a jövőben ehhez hasonló pénzügyi tervezési tippeket közöl majd.

Pálmai Viktor, Független Pénzügyi Tervező
Tel: +36 30 7373585
 
 
    


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat