2013. október 2.

Hogy lehet rugalmasan kikerülni az ehót és a kamatadót?

Mint arról a BRITE egy korábbi hírlevelében is olvashattak, 2013 augusztus 1.-től a kormány a második Varga-csomag keretében az egészségügyi hozzájárulást (eho) kiterjesztette a kamatjövedelmekre is.

Léteznek azonban olyan konstrukciók, amelyekkel az eho és a kamatadó továbbra is elkerülhetőek. Azonban nem csak az adókedvezmények miatt fontos, hogy hova tesszük megtakarításainkat, hanem érdemes azt is fontolóra venni, hogy mennyire tudunk rugalmasan hozzáférni a pénzünkhöz, ha váratlanul szükségünk lenne rá. Ezért is érdemes szakemberhez fordulni, aki el tudja mondani, melyik megoldás milyen előnnyel, illetve hátránnyal jár.

 
Első körben a TBSZ számlát járom körbe.
 
A TBSZ számla a tartós befektetési számla rövidítése. A számla futamideje lehet 3, illetve 5 év, ehhez még járul a nulladik, vagy más néven gyűjtőév.
 
A számlára pénzt befizetni kizárólag a gyűjtőévben lehet, utána a számla lezárásra kerül, se befizetni, se pénzt felvenni már nem lehet róla. Amennyiben a futamidő alatt pénzt szeretne felvenni, azt csak a számla teljes megszüntetésével lehet megtenni.
 
Egy évben egy pénzintézetnél csak egyszer nyithatunk számlát.
 
Előnyei:
 
  • A TBSZ számla célja, hogy hosszú távú megtakarítási hajlandóságunkat az állam kamatadó kedvezménnyel támogassa.
  • Három éven belüli kivétnél: A számla megszűnik és semmilyen adóelőny nincs. Az elért hozam után 16% kamatadó és 6% eho fizetendő a maradvány összegre is.
  • haramdik és ötödik év között a kamatadó a szokásos 16% helyett csak 10%, eho nincs.
  • Öt év eltelte után az elért nyereség adó- és eho mentes lesz.
Az évek számlálása a számla nyitási dátumát követő év január elsején indul.
 
Hátrányai:

 
  • A TBSZ számla legnagyobb hátránya, hogy nem megoldott a bankok közötti mozgatása, azaz teljes felszámolása nélkül nem vihetjük át másik pénzintézetbe a megtakarításainkat. Ez azt is jelenti, hogy a futamidő végéig teljesen ki vagyunk szolgáltatva a pénzintézetnek, kénytelenek vagyunk az ő ajánlatait elfogadni. (Pl egy kezdő időszakra szóló kedvezményes kamat utáni gyengébb kondíció)
  • A futamidő alatt számunkra kedvezőtlenül megemelkedhet az általános kamatszint, miközben mi még a régi, alacsonyabb kamatozású betétben kell, hogy tartsuk a pénzünket. i kamatok.)
  • Ha szükségünk van a számlán elhelyezett összeg egy részére, muszáj az egészet feltörni, ezzel viszont elveszítjük az adókedvezményeket a teljes összegre.
  • Csak magánszemély nyithatja, adózott jövedelméből.
 
TIPP:  Kinek éri meg TBSZ számlát nyitni?
 
A TBSZ számla befektetési termék. Ezért nem takarékoskodásra, hanem az adott évben keletkezett megtakarítások egyszeri befektetésére szolgál. Annak, aki előre láthatóan 5 éves távon tudja nélkülözni az ide ráhelyezett összeget.
 
Azért, hogy a banki kamatoknál nagyobb hozamot lehessen elérni, értékpapír alapú TBSZ számlát javaslok. Ennek portfólióját azonban időről időre karban kell tartani, ehhez viszont szakember tanácsára van szükség (ilyen tanácsot a bankok általában nem nyújtanak).
 
Annak érdekében, hogy a magasabb hozam ellensúlyozza a költségeket és ki lehessen használni az időbeli kötöttséget, legalább 2-3 millió forintos nagyságrendű számlák nyitása ideális. Pár százezer forintos nagyságrendre inkább tőkefelhalmozási számlákat javaslok. (Ezekről későbbi leveleimben lesz szó.)
 
További információért kérem küldjék el személyes elérhetőségüket!
 
Üdvözlettel:
 
Pálmai Viktor
Független Pénzügyi Tervező
Tel: +36 30 7373585
Mail: palmai.viktor@elitefinance.hu


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat