2015. július 3.

Időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának változása

Az áfa törvény hosszú évek óta a teljesítés időpontjára vonatkozó főszabálytól eltérően egy különös szabályt állapít meg az ún. időszakos elszámolású (ha jobban tetszik: folyamatos teljesítésű) ügyletek teljesítési időpontja kapcsán: a jelenleg még hatályos előírások alapján - ÁFA tekintetében - a fizetési esedékességkor áll be az adófizetési kötelezettség.



A fentiekkel kapcsolatos új előírások két lépcsőben kerülnek bevezetésre. Első lépésként 2015. július 1-jétől az adótanácsadói, könyvelői és könyvvizsgálói szolgáltatásokra, majd ezt követően 2016. január 1-jétől minden egyéb szolgáltatásra
A módosítást követően az alábbiak szerint kell eljárni:
 
Főszabály szerint az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja minősül teljesítési időpontnak olyan esetekben, amikor 
a felek időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodtak meg, vagy 
az ellenértéket meghatározott időszakra állapítják meg.

Lesznek azonban kivételek is, így sok esetben nem a főszabály előírásai alapján kell majd eljárnunk.

Az első ilyen kivételes szabály értelmében a fentiektől eltérően az adófizetés a számla kibocsátásának időpontjához igazodik abban az esetben,
ha annak kibocsátása és a fizetés esedékessége megelőzi az adott időszak végét. Ilyen eset, amikor a szolgáltató az elszámolási időszak letelte előtt jogosult az ellenértékre. 

A másik kivétel értelmében, amennyiben a fizetés esedékessége az érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik, úgy a teljesítési időpont és az adófizetési kötelezettség keletkezése ehhez az időponthoz igazodik. Ebben az esetben egy további korlát, hogy az adófizetési kötelezettség legkésőbb az időszak végétől számított 30. napon beáll, amennyiben a fizetési határidő ennél későbbi időpontra esne (hosszabb fizetési határidő esetén tehát mindig meg kell majd vizsgálnunk, az hogyan viszonyul az elszámolási időszak utolsó napjához), 30 nappal meghaladja, az adófizetési kötelezettség a 30. napon beáll.


Ezen új rendelkezéseket az első lépcsőben érintett adótanácsadói, könyvelői és könyvvizsgálói szolgáltatások esetében olyan, 2015. június 30-át követően kezdődő időszakokra kell először alkalmazni, amelyeknél a fizetés esedékessége is 2015. június 30-át követő időpontra esik.

Valamennyi időszakos elszámolású szolgáltatásra ezen előírásokat azon, 2015. december 31-ét követően kezdődő időszakok esetében kell figyelembe venni, amelynél a fizetés esedékessége is 2015. december 31-ét követő időpont.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat