2014. február 26.

Iparűzési adó – egyszerűsített adóalap az alacsony árbevételű vállalkozók számára

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/A. § (1) bekezdésének b) pontja lehetővé teszi az adóalap egyszerűsített megállapítását azon vállalkozók esetében is, akik nem minősülnek a személyi jövedelemadó törvény szerinti átalányadózóknak, de adóévi nettó árbevételük 8 millió forint alatt marad.
Tehát ezt az egyszerűsített adóalap megállapítási módot bármely vállalkozó, azaz az EVA, a KATA, a KIVA, a Tao. vagy az Szja tv. szerinti vállalkozói jövedelemadó alanya is választhatja, nincs jelentősége annak, hogy magánszemély, vagy jogi személy.
Az egyszerűsítés lényege, hogy a vállalkozónak csak a Htv. szerinti nettó árbevétel összegét kell kiszámítania, az iparűzési adóalap e számadat 80%-a.

Azon vállalkozóknak érdemes az egyszerűsített adóalap megállapítás módszerével élni, akik nem tudják az árbevételt anyagköltséggel, eladott áruk beszerzési értékével, közvetített szolgáltatással csökkenteni, vagy ha tudják csökkentetni, a csökkentés mértéke az árbevétel 20%-a alatt marad. 

Az egyszerűsített adóalap-megállapítás adóévre és adóévente választható, s az erről szóló döntést legkésőbb az adóévről szóló bevallásban kell közölni.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat