2014. augusztus 22.

Iratok megőrzése

A gazdasági tevékenységével kapcsolatos iratok megőrzésére a gazdálkodó kötelezett


Számviteli törvény szerint:


A gazdálkodó az üzleti évről készített beszámolót, az üzleti jelentést, valamint az azokat alátámasztó leltárt, főkönyvi kivonatot, vagy más, a törvény követelményeinek megfelelő nyilvántartást, olvasható formában legalább 8 évig köteles megőrizni. 

Az eredetileg nem elektronikus formában kiállított bizonylatról készített elektronikus másolattal az e törvény szerinti bizonylatmegőrzési kötelezettség teljesíthető. Az elektronikus formában kiállított bizonylatot elektronikus formában kell tárolni, oly módon, hogy az alkalmazott módszer biztosítsa a bizonylat összes adatának késedelem nélküli előállítását, folyamatos leolvashatóságát, illetve kizárja az utólagos módosítás lehetőségét. 


Adózás rendjéről szóló törvény szerint:

A jogszabályban előírt bizonylatot, nyilvántartást - ideértve az elektronikus adatokat is – a vezetésére kötelezett adózó az adóhatósághoz bejelentett helyen köteles őrizni. 
Az iratokat az adózónak a nyilvántartás módjától függetlenül, az adó megállapításához való jog elévülés naptári évének utolsó napjától számított 5 évig kell megőriznie. Érdemes megőrizni a szerződéseket az elévülési időn belül, amely a Ptk. szerinti 5 év, ami a követelések érvényesítésére tett utolsó intézkedéstől számít.

Nem selejtezhetők a munkaügyi, bér- és társadalombiztosítási nyilvántartások, illetve a tulajdonjog megállapításával kapcsolatos iratok. 


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat