2013. augusztus 28.

Iskolakezdési támogatás

A tavalyi évhez hasonlóan a munkáltató idén is részesítheti a munkavállalót iskolakezdési támogatásban. Fontos változás a 2013-as évtől, hogy már csak utalvány vagy innovatív elektronikus fizetési kártya formájában adható, számlával már nem lehet elszámolni.

Szűkíti az utalvány felhasználási lehetőségét, hogy a tankönyveket értékesítő Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) részére utalvánnyal nem lehet fizetni, így a tankönyvek vonatkozásában az iskolakezdési támogatással nem lehet élni.

Idéntől az iskolakezdést megelőző 60. naptól egészen év végéig igénybe lehet venni a támogatást. Ez tehát a 2012. szeptember 2-án  kezdődő oktatás esetében a 2012. július 3. és december 31. napja közötti időszakot jelenti.
 
Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet. Ezen kívül támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Ehhez mindössze a szülő nyilatkozata szükséges arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére.

Elméletileg bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett  évente a minimálbér 30 százaléka, ami 2013-ban 98 000 forint, vagyis 29 400 forint iskolakezdési támogatás juttatható minden egyes gyermek után. Mivel az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon gyermek tekintetében is igénybe veheti, gyermekenként a támogatás összege kedvező adózás mellett maximum 58 800 forint lehet.

Az adóterhet a munkáltató / kifizető viseli. A teljes adóteher 35,71 százalék (SZJA és EHO), ami kedvezőnek mondható, ha bérre rakódó adóterheket vesszük összehasonlítási alapként.
 
Az iskolakezdési támogatás felhasználható:
  • tankönyvek
  • taneszközök
  • ruházat vásárlására.
A fenti feltételeknek megfelelő  juttatás lehet a kizárólag a fent felsorolt javak vásárlására jogosító utalvány.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat