2020. július 21.

Jövőre változnak a KATA szabályai

Elfogadták a 2020. évi LXXVI. törvényt, mely 2020.07.14-én jelent meg a 168-as Közlönyben.

A törvény több helyen változtatja illetve kiegészíti az eredeti 2012. évi CXLVII. törvényt. Nézzük a legfőbb változásokat:

  1. A magánszemély egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként. Tehát egy természetes személy 2021-től kizárólag egy kisadózói státuszban végezheti a tevékenységét.
  2. Ha a kifizető olyan kisadózó vállalkozásnak juttat bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozásban áll 40%-os mértékű adót kell a bevétel után megfizetni. A kifizetőnek a kötelezettsége levonni, bevallani és megfizetni az extra 40%-os adót.
  3. Amennyiben a kisadózó vállalkozás olyan külföldi illetékességű vállalkozástól szerez bevételt, mellyel kapcsolt viszonyban áll, a bevétele után 40% adót vall be és fizet meg.
  4. Ha a kifizető vállalkozás tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve több, mint 3 m Ft bevételt juttat, úgy a 3 m Ft feletti összegre 40% extra adót fizet és vall be. A bevallásban a kifizető feltünteti a kisadózó vállalkozás adószámát, nevét és címét.
  5. Ha a kisadózó vállalkozás a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel után a kisadózó vállalkozás 40 százalékos mértékű adót fizet.
  6. A 2.-5. pontban meghatározott adó alapjába tartozó értéket a 12 m Ft értékhatárba nem kell beleszámolni.
  7. A 2020. december 31-éig kifizetővel létesített és 2021-ben még fennálló szerződéses jogviszony esetében tájékoztatást az adózó 2021. január 15-éig teljesíti.

Sajnos a fenti változtatások többlet adminisztratív terhet jelentenek mind a KATA vállalkozásnak, mind a  KATA vállalkozásokkal kapcsolatban álló kifizetőhelyek/cégek számára.
 
A fenti változtatások hatályba lépése után nehezen értelmezhető azon kijelentés, hogy „KATA-s vállalkozásnak nem kell könyvelő”



A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat