2024. március 27.

Kamarai tagdíj befizetési határidő: 2024. Március 31.

Regisztrációs kötelezettség

Minden újonnan alakuló egyéni és társas vállalkozás köteles 5 napon belül regisztrálni magát a területileg illetékes megyei kereskedelmi és iparkamaránál. A szükséges információk, beleértve a kamarák címét és elérhetőségét, a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara honlapján találhatóak. Ez a lépés nemcsak formális követelmény, hanem lehetőség is a vállalkozások számára, hogy hozzáférjenek a kamara által nyújtott szolgáltatásokhoz és támogatásokhoz.

 

Éves tagdíj

A már regisztrált és folyamatosan működő vállalkozások minden évben március 31-ig kötelesek az éves 5.000 forint tagdíjat befizetni az országos kamara bankszámlaszámára. A befizetéskor a közlemény rovatban mindenképpen fel kell tüntetni a vállalkozás adószámát.

A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően a Gktv. módosítása miatt a már létező és az újonnan alakuló vállalkozásoknak nem a székhely szerint illetékes területi kamarának, hanem az országos illetőségű Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni.

A 2024. évre vonatkozó kamarai hozzájárulást a MKIK Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlájára kell megfizetni.

A kötelező kamarai regisztráció alól kivételt képeznek a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások, amelyeknek a Nemzeti Agrárkamaránál kell regisztrálniuk. Ez a változás lehetőséget biztosít a mezőgazdasági szektorban működő vállalkozások számára, hogy szakterületüknek megfelelő támogatást és képviseletet kapjanak.

 

A határidő elmulasztásának következményei

Kiemelten fontos a határidő betartása, mivel a be nem fizetett tagdíjak esetében a Nemzeti Adó és Vámhivatal adók módjára végrehajtás útján fogja beszedni az összeget, amelyhez további 5.000 forint végrehajtási díj is társul. Ez nemcsak plusz kiadást, de felesleges adminisztrációs terhet is jelent a vállalkozások számára.



A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat