2014. október 9.

Közösségi elektronikus tartalom értékesítés változása 2015 január 1-től

Az Országgyűléshez benyújtásra került az a törvénycsomag, amely értelmében jövőre alacsonyabb áfakulccsal kell adózni azon magyar webshopnak, online boltnak, webportálnak, mobilalkalmazás-fejlesztőnek, e-könyv-értékesítőnek és más hasonló e-kereskedő szolgáltatóknak, akik az Európai Unió más tágállamában lakóhellyel rendelkező magánszemélyeknek nyújtanak telekommunikácós, tévé, rádió és egyéb elektronikus úton teljesített szolgáltatásokat.

A jogalkotás megkezdte a felkészülést a 2015 januárjában életbe lépő EU áfaváltozásokra, amelyek a teljesítésihely-szabályok módosítását is tartalmazza.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az online boltok, webshopok, távoktatók, e-kereskedők stb. szolgáltatásai az európai unió területén a fogyasztás helye szerint fognak adózni.

A határokon átívelő ügyintézéshez bevezetésre kerül az úgynevezett mini One Stop Shop (röviden MOSS) rendszer, vagyis az egyablakos ügyintézést. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztó tartózkodási helyétől függetlenül, az értékesítő államában kell teljesítse az áfabevallási és -befizetési kötelezettségét. Az áfa mértékét viszont az határozza majd meg, hogy a nem adóalany fogyasztó hol tartózkodik, mikor igénybe veszi a szolgáltatást.

Így a tagországnak megfelelő áfakulccsal állítják majd ki a magyarországi tartalomszolgáltatók a számláikat, ami kedvezőbb lesz ahhoz mérten, hogy az EU-ban nálunk a legmagasabb az áfakulcs (27%). Fogyasztók oldaláról nézve a változás nem kedvező: 2015. január 1-jétől az ilyen szolgáltatásokat igénybe vevő magyar magánszemélyek és más, áfaalanynak nem minősülő szervezetek számára a felsorolt szolgáltatások árát már 27 százalékos magyar áfa fogja terhelni függetlenül a szolgáltató székhelyétől, nem pedig a szolgáltatásnyújtó tagállama szerinti, a magyarnál alacsonyabb áfakulcs.

A rendszer terve és működése ezen a linken keresztül, angolul olvasható.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat