2015. augusztus 4.

Köztartozás mentesség előnyei

Számos előnnyel járhat, ha cégünk szerepel a köztartozás mentes adózók adatbázisában. De hogyan lehet bekerülni és mi kell ahhoz, hogy bent is maradjunk?

A köztartozásmentes adózói adatbázis az állami adóhatóság honlapján közzétett, az adózó nevét, elnevezését, adóazonosító számát tartalmazó nyilvántartás, amely azokat az adózókat tartalmazza, amelyeknek az alábbi együttes feltételek szerint:
  • a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása;  
  • nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozása;  
  • nyilatkozata alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett;  
  • adószámát nem függesztették fel;  
  • nem áll csődeljárás, végelszámolás illetve felszámolási eljárás alatt;  
  • csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adótartozása;
  • nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek.

 
A bejelentkezés menete: 
A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvétel az adózó erre irányuló kérelme alapján történhet. Az adóhatóság a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján veszi fel az adózót a köztartozásmentes adózói adatbázisba, ha az előírt feltételeknek megfelel. A kérelem kizárólag elektronikus úton nyújtható be, az erre a célra rendszeresített KOMA nyomtatványon. Amennyiben adózó minden hónapban megfelel a feltételeknek, nem kell újból kérnie az adatbázisba történő szereplést, az automatikusan megújul.

Az adatbázisban történő szereplés előnyei: 
a kérelem benyújtása illetékmentes 
általánosan helyettesíti a tartozásmentességről szóló nemleges adó- és együttes adó igazolásokat (pl. közbeszerzési eljárásoknál, hitel ügyintézéskor stb.)
üzleti partnerei felé késedelem nélkül, azonnal igazolhatja a pénzügyi megbízhatóságot 
bizonyos feltételek megléte esetén mentesülhet az EKÁER-ben előírt biztosítékadási kötelezettség alól. 

Az adatbázis adatai folyamatosan, minden hónap 10-én frissülnek, így cégünk minden esetben a nyilvántartásban szereplő aktuális adatokkal szerepel. Az adatbázis nyilvános, bárki számára, előzetes azonosítási eljárás nélkül a NAV honlapjáról vagy az alábbi linkre kattintva érhető el:

http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat