2014. január 8.

Lakáscélú munkáltatói támogatás

2014. január 1-jétől a munkáltató adómentes támogatást adhat munkavállalójának a hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett lakáscélú hitelének visszafizetéséhez.

Az SZJA törvény értelmében adómentes bevétel a munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállalónak hitelintézet vagy a kincstár útján, annak igazolása alapján nyújtott, vissza nem térítendő támogatás.

Ide kell érteni a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét, tovább a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtott támogatás is.
A támogatás összege a lakás vételárának vagy teljes építési költségének 30 százalékáig terjedhet, de maximum a folyósítást megelőz 4 évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forint lehet.
A támogatás folyósításának feltétele, hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt.
Méltányolható a lakásigény, ha az igénylő ás a vele együttköltöző családtagok számától függően:
  • egy-két személy esetében: a lakásigény mértéke legalább egy és legfeljebb három lakószoba
  • 3 személy esetében: a lakásigény mértéke legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba
  • 4 személy esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba.
Számításnál a fél lakószoba hasznos alapterülete nagyobb, mint 6 négyzetméter, de nem haladja meg a 12 négyzetmétert, illetve a lakószoba hasznos alapterülete meghaladja a 12 négyzetmétert, de nem haladja meg a 30 négyzetmétert (ha meghaladja, akkor két lakószobának kell számolni). Illetve feltétel a lakószobánál, hogy 2 m széles  - ajtó és ablak nélküli – falfelülettel kell rendelkeznie. 


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat