2017. január 6.

Mikor kell feltüntetni a vevő adószámát?

2017. január 1-jei hatállyal módosul az áfa törvény. A vevői adószám kötelező feltüntetésére vonatkozó adóértékhatár 2017. január 1-jével 100 ezer forintra csökken.

2017. január 1-jei hatállyal módosul az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 169. § d) pontjának dc) alpontja. A módosítás szerint a belföldön letelepedett adóalanynak kötelező a számlán feltüntetnie a termék vevője, szolgáltatás igénybevevője adószámának első nyolc számjegyét, mely belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére termékértékesítést, illetve szolgáltatásnyújtást teljesített, feltéve, hogy a számlában az áfa eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

Tehát a vevői adószám kötelező feltüntetésére vonatkozó, 2015. január 1-jétől 1 millió forintban megállapított adóértékhatár 2017. január 1-jével 100 ezer forintra csökken.

Amennyiben a fenti előírástól eltérőn a számla nem tartalmazza a vevő adószámát, akkor nem felel meg az Áfa tv. előírásainak, és a számla kibocsátó mulasztási bírsággal szankcionálható, illetve a partnere nem vonhatja le a számlában feltüntetett előzetesen felszámított adót, mivel a számla adólevonásra nem jogosít, ha nem tartalmazza a belföldön nyilvántartásba vett adóalany vevő adószámát.

Amennyiben az e feltételnek meg nem felelő számla mégis kibocsátásra került, a számlát a számla helyesbítésre vonatkozó előírásoknak megfelelően javítani kell.

Az adószám feltüntetésre vonatkozó előírás értelemszerűen a csoportazonosító szám feltüntetésére is vonatkozik, amennyiben a partner ezen adószámmal rendelkezik.

Továbbá az adóalany törvényi kötelezettség hiányában is feltüntetheti a partnere (vevője) adószámát, csoportazonosító számát az általa kibocsátott számlán.



A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat