2017. január 13.

Minimálbér, vagy garantált bérminimum?

Jelentősen emelkedett a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összege, amely számos munkáltatót és munkavállalót érint. Összefoglaltuk röviden, hogy mely esetekben kell legalább a garantált bérminimumot megfizetni a dolgozóknak. 

Szakképzettség, végzettség megállapítása

A munka törvénykönyve (Mt.), illetve a vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló számára minimálbérként garantált bérminimum jár. A kötelezettség ráadásul akkor is érvényesül, ha a munkaköri feladatok egy részére vonatkozóan teljesül ez az előírás.
Meg kell állapítani, hogy az adott munkakör milyen végzettséget igényel. A szakterületéhez kapcsolódóan képesítési követelményeket fogalmaz meg valamennyi szaktárca, így az EMMI, az NGM (GKM), vagy például az NFM is. Példa a 21/2010. NFGM-rendelet, az 5/1997. IKIM-rendelet, de az egyes foglalkozásokhoz kapcsolódóan számos egyéb jogszabály is képzési követelményeket határoz meg. 
Ezen túlmenően képesítési követelményt fogalmazhat meg kollektív szerződés, a munkáltató szabályzata, illetve a munkáltató gyakorlata is. 

Szakképzettségi szint besorolása

A szint beazonosításánál egyrészt az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ: 150/2012. kormányrendelet), a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvényre, valamint a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényre lehet támaszkodni.

A legfontosabb az OKJ, mely az egyes szakképesítések és szakképesítés-ráépülések szintjeit határozza meg. Az OKJ magyarázata szerint a 34. szint (illetve felette) középfokú szakképesítésnek minősül, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményekben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, és jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg.

Minimálbér, garantált bérminimum összege 2017-ben 

A 430/2016. kormányrendelet alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2017. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén bruttó 127 500 forint. Ezzel szemben a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén, 2017. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén bruttó 161 000 forint. 

Az adott képzettséggel a munkavállalónak rendelkeznie is kell

A garantált bérminimumra jogosultság akkor állapítható meg, ha a szükséges középfokú iskolai végzettséggel, illetve középfokú szakképesítéssel ténylegesen rendelkezik a munkavállaló.



A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat