2014. szeptember 19.

Munkavállalónak adott munkaruha adózása

Az, hogy mely esetben, milyen adókötelezettség keletkezik a Szja törvény alapján határozható meg:
 
Szja törvény. 4. § (2a) bekezdés a) pont:
Nem keletkezik bevétel valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított olyan dolog (pl.: munkaruházat) használatára tekintettel, amelynek használata a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik, abban az esetben sem, ha a dolog személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő használat mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú használat.

 
Szja törvény 1. számú melléklet 8.8. pont:
Adómentesek a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá a baleset- és egészségvédelmi eszközök.
 
Szja törvény 1. számú melléklet 8.24. pont:
Adómentes a munkáltató által a munkavállaló magánszemélynek adott munkaruházati termék.
 
Szja-törvény 1. számú mellékletének 9.2. alpontja szerint:
A munkaruházati termékek körébe tartozik a törvényben vagy törvényi felhatalmazás alapján kiadott jogszabályban előírt módon és feltételekkel rendszeresített egyenruha, formaruha, védőruha, munkaruha, valamint tartozékai, valamint az olyan öltözet és tartozékai, amelyet a munkavállaló egészségének védelme, a munkakörén, feladatainak ellátásán kívül hordott ruházatának megóvása céljából az adott munkakörben, a feladat ellátása közben visel, feltéve, hogy a körülményekből megállapíthatóan a munkaruházati termék használata nélkül a munkavállaló egészsége veszélyeztetett, illetve a ruházat nagymértékű szennyeződése, gyors elhasználódása következne be.
 
Azaz a jogszabályi előírások alapján biztosított munka-, védőruha-juttatás miatt sem  a munkáltatónak, sem a magánszemélynek nem keletkezik adókötelezettsége.
 
Az adóhatóság álláspontja szerint nem valósul meg az adómentesség olyan esetekben, amikor utcai ruházaton, látható módon és eltávolíthatatlanul feltüntetik bármely cég nevét, logóját, ha egyébként a ruházat az adott munkaköri feladat ellátásán kívüli viselésre is alkalmas.
Kívételt képeznek ez alól azon ruhadarabok, amelyeken a magánszemély nem szerez tulajdonjogot, mivel azt a munkáltató biztosítja és adózza.


Szja törvény 1. számú mellékletének 8.25. alpontja értelmében adómentes a sportszervezet által az
olimpián, a világ- és Európa-bajnokságon, a speciális világjátékon való részvételhez a versenyző vagy a hivatalos sportszakember részére adott, a nemzeti címerrel ellátott, a nemzetközi szervezet által előírt sportruházat és formaruha.
 
Adóköteles az a ruházati juttatás, amely nem az előzőek szerinti célt szolgálja, és munkaruházati terméknek sem tekinthető. Amennyiben a munkáltató által nyújtott ilyen ruházati juttatás körülményei megfelelnek a Szja törvény 70. § (1a) bekezdés a) vagy b) pontjában foglalt feltételeknek (lásd: alul), akkor a juttatás egyes meghatározott juttatásként (azaz kifizetői adóteher mellett) adóköteles. Az említett feltételek hiányában az adóköteles juttatás a munkavállaló bérjövedelme.
 
Szja törvény 70. § (1a) bekezdés a) vagy b) pont:
(1a) Egyes meghatározott juttatásnak minősül:
a munkáltató által valamennyi munkavállaló (ideértve a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény előírásai szerint a munkáltatóhoz kirendelt munkavállalót is), vagy az előbbiek és/vagy elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozója, szakképző iskolai tanuló, kötelező szakmai gyakorlaton lévő hallgató, nyugdíjban részesülő magánszemély - ha nyugdíjazását megelőzően a munkáltatónál vagy annak jogelődjénél volt munkavállaló -, vagy az előbbiek és/vagy közeli hozzátartozóik
  1. részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás (kivéve a fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány) révén juttatott adóköteles bevétel (ideértve azt az esetet is, ha a termék, a szolgáltatás azonos értékben meghatározott keret terhére valamennyi, az előzőekben említett, juttatásban részesülő magánszemély számára ugyanazon termék vagy szolgáltatáskörből azonos feltételekkel választható), feltéve, hogy a termék megszerzése (választása), illetve a szolgáltatás igénybevétele (választása) bármelyikük számára ténylegesen is elérhető; vagy
azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás (kivéve a fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány) révén juttatott adóköteles bevétel (ideértve azt az esetet is, ha a termék, a szolgáltatás azonos módszerrel meghatározott keret -terhére választható), feltéve, hogy a juttatásra jogosultak körét a belső szabályzat nem egyénileg, hanem a munkakör, a beosztás, a munkaviszonyban eltöltött idő, az életkor vagy más - munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő - közös ismérv alapján határozza meg.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat