2014. május 30.

Munkavállalónak lakáscélú hitel visszafizetésére adott adómentes támogatás

Vállalkozás tagjának, munkavállalójának nyújthatja „hiteltörlesztési támogatás“ jogcímen.

A hitelintézettől lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztéséhez adómentes támogatás adható, a Szja Tv. 1. számú mellékletének 2.7 pontja és 9.3. pontja, valamint a 15/2014 NGM rendelet alapján.


A támogatás szempontjából a következő hitelek vehetők figyelembe:
a 2013. évi CCXXXVII. törvény (hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény) szerinti lakásvásárlási vagy lakásépítési célú hitel- vagy kölcsönszerződés, függetlenül a szerződéskötés időpontjátólaz olyan hitel- vagy kölcsönszerződés, amelynél jelzálogi biztosíték nincs, de amelynél a hitelszerződésből vagy a hiteligénylésből egyértelműen megállapítható, hogy a Szja Tv. 1. számú melléklet 9.3.1 pontja szerinti lakáscélú felhasználás céljából kötöttek,

A cég a tagjának csak akkor adhatja a támogatást, ha azt munkaszerződéssel foglalkoztatja. Az adómentesség lényeges feltétele, hogy a munkavállaló a kiváltandó lakáscélú hitel adósa vagy adóstársa legyen, továbbá tulajdonosa vagy haszonélvezője legyen annak a lakásnak, amellyel összefüggésben a fennálló hitel kiváltása céljából támogatásban részesül.

Az adómentesség adóévenként érvényesíthető, amennyiben a folyósítás évét megelőző négy évben hasonló jogcímen kapott összegekkel együtt nem haladja meg az 5 millió forintot, és nem haladja meg a lakás vételárának/építési költségének 30 százalékát, továbbá a lakás megfelel a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerinti méltányolható lakásigénynek. Ezen kereten felül adott rész nem adómentes, a nem önálló tevékenységből származó jövedelem szerint adózik.

A munkavállalónak a lakáscélú hitel visszafizetésére adott támogatás esetén a folyósítást követő év április 15-éig kell igazolnia az adómentességét a munkáltatója felé. Igazolás hiányában a munkavállaló adóköteles jövedelmének minősül a lakáscélú munkáltatói támogatás 20 százalékkal növelt összege.
A támogatást hitelintézet vagy a kincstár útján kell folyósítani az Szja Tv. 1. sz. melléklet  2.7 pontja alapján.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat