2015. december 4.

NAV hozzáférés a kimenő számlákhoz

Január 1-től a számlázó programok adatbázisához hozzáférési lehetőséget kell biztosítani a NAV számára. 

A számlázó programokat a következőkben érinti a változás:


Újdonság, hogy 2016. január 1-től minden számlázó programnak biztosítania kell a hozzáférési lehetőséget az adóhatóság számára egy önálló, de a számlázóba integrált funkció segítségével.

Ez az ún. "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkció lehetővé teszi, hogy a NAV kezdő és záró dátum, vagy kezdő és záró számlasorszám alapján bármikor ellenőrizni tudja az adott kritériumnak megfelelő, vállalkozás által kiállított számlákat.

Az új szabályozás természetesen nem vonatkozik a 2016. január 1. előtt kiállított számlákra. Az ezt követően rögzített, viszont korábbi időszakra hivatkozó bizonylatokra hivatkozó módosító- és stornószámlákra azonban igen.

A NAV közleménye szerint a számlázó programoknak ezzel a funkcióval a papír alapon és az elektronikus úton kiállított számlák esetében is rendelkeznie kell.

Nem érdemes kockáztatni

A jogszabály 2016. január 1-i életbe lépése előtt ajánlott ellenőrizni, hogy a számlázásra használt programban elérhető-e a funkció.
A nem megfelelő program használatával ugyanis az adatszolgáltatási kötelezettség megsértését, illetve ha az az adatszolgáltatás egy adóellenőrzés lefolytatását is akadályozza, úgy mulasztási bírságot kockáztatunk. Ennek mértéke magánszemély esetében 200 000 Ft-ig, más adózók esetében 500 000 Ft-ig terjedhet.

Mi a teendő?

A számlázó programoknak 2016. január 1-én már tartalmaznia kell az "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkciót, és biztosítania kell az adatexport működését bemutató felhasználói dokumentációt.
Lényegében a számlázó programnak 2016. január 1-jén hatályba lépő a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet módosításának – melyet a 2/2015 (II.3.) NGM rendelettel hirdettek ki – teljes körűen meg kell felelnie.

A Forrás SQL rendszerben a funkció rendelkezésre fog állni, aki ebből a rendszerből állítja ki a kimenő számláit, annak nincs külön teendője.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat