2015. április 3.

Nyugdíj öngondoskodás - a kötelező "gyakorlat"

Mint arról a BRITE korábbi hírleveléből is értesülhettek, 2015-től megváltoztak a vállalati cafeteria adózási szabályai. Sokan ezen a csatornán keresztül halmozzák fel nyugdíj megtakarításaikat ezért aktuális átnézni, hogy mik azok a megoldások, amelyek akár céges, akár magán úton alkalmasak a nyugdíj öngondoskodásra.

 
A társas vállalkozások által kötségként elszámolható, vállalati (whole life) nyugdíj célú biztosítások mellett, először vizsgáljuk meg a természetes személyek által, adózott jövedelemből finanszírozott lehetőségeket!  Ezek, az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), illetve a nyugdíjbiztosítás konstrukciók.
 
Előnyök, feltételek
 
Mindhárom megtakarítási lehetőség választása esetében lehetőségünk van az adóévben fizetett díjak után adójóváírást érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy a befizetett éves díj 20 százalékát, összesen maximum 280 ezer forintot a személyi jövedelemadóból az adóbevallásban megjelölt biztosítási/ pénztári/ előtakarékossági szerződésen írják jóvá. Az állam tehát díjazza a megtakarítási hajlandóságot. Tanácsadó segítségevel érdemes kiválasztani a saját igényeinknek legmegfelelőbb előtakarékossági formát, majd a szerződés megkötése után igyekezzünk a díjakat hosszú távon rendszeresen fizetni.
 
Kulcsszó a hosszú táv, mivel mindhárom opció esetében a törvény által előírt nyugdíjkorhatár betöltése (illetve a tényleges nyugdíjba menetel) után férhetünk a számlán felhalmozott pénzösszeghez. Pozitívumként kell megemlíteni, hogy valamennyi megtakarítási forma örökölhető és kamatadó mentes megtakarítási forma.
 
Nyugdíjbiztosítás
 
A nyugdíjbiztosítás egyfajta életbiztosítás, mely alapján a biztosító bizonyos események bekövetkezésekor szolgáltatást nyújt. Nyugdíjbiztosítás esetében ilyen esemény például az öregségi nyugdíjkorhatár elérése, vagy a biztosított egészségi állapotának legalább 40 százalékos romlása. Ha egyedül ezzel a lehetőséggel élünk, akkor évente maximum 130 ezer forint adójóváírást érvényesíthetünk. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen számlára legfeljebb évi 650 ezer forintot érdemes félre tennünk. Jellemzően két fajtájuk van: a fix (de alacsonyabb) hozamot garantaló (ún. vegyes típusú) életbiztosítások és a nagyobb hozam lehetőségét hordozó (ún. befektetési egységekhez kötött) biztosítások. Már megjelent az első, mindkét fajta előnyét ötvöző, hibrid nyugdíjbiztosítás is.
 
Előnye, hogy számos biztosító szolgáltatásai közül választhatunk változatos feltételekkel, kiegészítő biztosítási lehetőségekkel. A díj fizetése is rendkívül rugalmas, lehetőség van a havi, negyedéves, féléves, éves rendszeres díjfizetés mellett, egyszeri rendkívüli összegeket is elhelyezni a biztosítónál. A biztosított a tartam végén megtakarítását megkaphatja egy összegben, vagy rendszeres járadék formájában is. A portfolió kezelését alapkezelők végzik, azonban a megfelelő termék, illetve befektetési portfólió választásában mindenképp kérje ki szakértő véleményét! Érdemes a díjakat rendszeresen fizetni, mert a fizetési fegyelmet a biztosítók egy része 10-12% további bónusszal honorálja!
 
 
Önkéntes-kölcsönös nyugdíjpénztár
 
A nyugdíjpénztár egy olyan önszerveződő intézmény, amely lehetőséget teremt tagjai számára, hogy nyugdíjas éveikre előtakarékoskodjanak. Az adójóváírás ennél az előtakarékossági formánál évi maximum 150 ezer forint. Nem összevonható a nyugdíjbiztosításokra járó 130 ezer forinttal.A befizetendő minimum összegek nyugdíjpénztáranként eltérőek. Ennél a formánál nem jellemzőek a rendszeres díjfizetést "motiváló" bónuszok. A megtakarító nem szólhat bele, hogy milyen eszközökbe fektetik a pénzét, viszont eldöntheti, hogy biztonságos/konzervatív, közepes vagy dinamikus csomagba tegyék.
 
Előnye, hogy a tagdíj fizetése a munkáltató által átvállalható, béren kívüli juttatásként, (ld majd a vállalati résznél). Ebben az esetben azonban nem jár az adójóváírás, mivel azt csak magánszemélyek vehetik igénybe. Nyugdíjasként itt is választhatunk, hogy egy összegben, vagy járadékként kérjük a felhalmozott összeget.
 
Nyugdíj-előtakarékossági számla
 
A NYESZ, típusát tekintve egy értékpapír számla, amely abban különbözik a bankbetéttől, a lekötéstől, vagy akár a nyugdíjpénztáraktól, hogy értékpapírok adás-vételére való. Éppen ezért elengedhetetlen hozzá a szakértelem, ugyanis a megoldáshoz nem jár tanacsadói szolgáltatás. Jellemzően csak azok közül a papírok közül lehet választani, amelyek a számlavezető portfóliójában szerepelnek.
 
Az igénybe vehető adójóváírás felső határa évente 100 ezer forint. Redszeres díj befizetési kötelezettség nincs. A költségek döntő részét az értékpapírok adás-vétele után felszámított banki jutalékok alkotják.
 
Ez a megtakarítási forma leginkább azoknak ajánlott, akiknek már vannak befektetési tapasztalataik. Inkább befektetés, mint megtakarítás.
 
 
A leggyakrabban felmerülő kérdés: "Mi történik, ha nem tudom tovább fizetni a díjakat?"
 
Amennyiben nem tudjuk fizetni az előtakarékossági számlákat, azokat a szolgáltató egy bizonyos türelmi idő után díjmentesítheti. Az addig összegyűjtött pénz a számlán marad, a várakozási idő, illetve a nyugdíjkorhatár elérése után lehet csak hozzájutni. Nézzük konkrétan az egyes eseteket!
 
• Nyugdíjbiztosítás:
 
-  Általában három év befizetése után, lehetőségünk van díjcsökkentésre vagy a befizetés szüneteltetésére. Ez költséget jelent ugyan a biztosítottnak, azonban a díjfizetés bármikor újra indítható, a számla a nyugdíjba vonulásig életben van.
  •  Ha idő előtt szükségünk van a pénzre, azaz kiveszünk belőle, az összes addig igénybevett adókedvezményt vissza kell fizetnünk, 20% büntető kamattal megnövelve.
 
• Önkéntes- kölcsönös nyugdíjpénztár:
 
-  Tagdíj nem fizetése esetén a pénztár költséget számol fel, amit a tag hozamaiból vonnak le. Mindezt addig teszi, amíg a számlán rendelkezésre álló pénz van.
-  Az önkéntes pénztári hozam 10 év után vehető ki adó- és járulékmentesen, a tőke pedig csak 20 év elteltével vagy a nyugdíjkorhatár betöltésekor. A várakozási idő letelte előtti kivétel esetén eho és szja (27+16 százalék) fizetési kötelezettség terheli a felvett összeget, illetve az adójóváírást is vissza kell fizetni.
 
• Nyugdíj- előtakarékossági számla:
 
- Ha a várakozási idő letelte előtt szükségünk lenne a pénzre, az igénybe vett támogatás összegét 20%-kal növelve kell visszafizetni, ezzel egyidejűleg pedig szja és eho fizetési kötelezettség is keletkezik.
 
Javaslat
 
Önnek több szempontot is figyelembe kell vennie, amikor az előtakarékossági lehetőségeket vizsgálja. Először is azt kell eldöntenie, hogy mennyi pénzt tud rendszeresen erre a célra áldozni, milyen időtávban gondolkodik, milyen adókedvezmények érintik a befizetéseket, illetve milyen adóterhek érinthetik a kifizetéseket. Mindhárom eszköznek vannak előnyei. A nyugdíjbiztosítást kombinálhatjuk más biztosításjellegű szolgáltatásokkal (például balesetbiztosítással), a nyugdíj-előtakarékossági számlán tartott értékpapírokon pedig nagyobb eséllyel érhetünk el nyereséget, ha befektetési tapasztalatokkal rendelkezünk. A döntés hosszú távra szól, tehát ne sajnáljuk rá az időt, hogy valódi (több termékkel dolgozó) TANÁCSADÓ/ TERVEZŐ SZAKEMBER segítségét vegyük igénybe!
 
Vállalati / Céges megoldások
 
A jelenlegi adójogszabályok lehetővé teszik, hogy a munkáltató kedvezményes adózással  fizethesse munkavállalói, illetve aktív tagjai hosszú távú megtakarításait.
 
Ezt megteheti
  • Önkéntes- kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésekkel, illetve
  • Teljes életre (whole life), kizárólag halálesetre szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások díjfizetésével.
 
Az ÖNYP béren kívüli juttatásként adható és így a cafeteria elemek egyike lehet. Vonatkozik rá az éves 200 ezer Ft-os határérték, tehát ezen kereten belül (az összes többi cafeteria elemmel együtt számolva) adható  kedvezményes, 35,7%-os adóteherrel. Ezzel az összeg korlátozással sajnos elérték, hogy jelentősebb összeg nem takarítható meg ebben a formában. A korábban leírt jellemzők vonatkoznak rá.
 
A whole life biztosítások biztosítottja  a munkavállaló vagy aktív tag, míg a szerződő lehet a cég vagy maga a biztosított is. Ez utóbbi esetben a cég díjfizetői nyilatkozatot tesz, mely alapján a biztosító az éves díjról szóló számlát a cég nevére állítja ki. Mindkét esetben a rendszeresen befizetett díjak költségként számolhatók el a cég részéről, így ezt a kifizetést semmilyen adó nem terheli. Ráadásul nincs felső korlátja. Ez a támogatás adható cafeteria elemként vagy egyedileg, cafeterián kívül is. Nem csökkenti a 200 ezer Ft-os kedvezményes cafeteria keretet sem, hiszen nem béren kívüli juttatásként könyvelendő. Fontos, hogy a biztosítás haláleseti kedvezményezettje nem lehet a kifizető cég. A megtakarítás mindaddig adómentes, míg a magánszemély pénzt nem von ki belőle.  A felvett összeg 10 év után egyéb jövedelemként adózik. Előnye, hogy a pénz felvétele nincs életkorhoz kötve, tehát minden 10 éven túli célra felhasználható (pl gyermekek taníttatása, stb).
JOGSZABÁLY VÁLTOZÁS! Az ilyen típusú biztosítások díjfizetése 2017. december 31-ig írható le költségként. Ezért, ha szeretné ezt a fajta adóelőnyt kihasználni, minél előbb kérjen tanácsadást!
 
Még egy lehetőség a cafeteriához: A menedzserszűréssel kombinált, privát egészségügyi ellátási csomagok a minimálbér 30%-a erejéig továbbra is 100% -ban adómentesek. (Akár cafeteriában, akár egyénileg .) Sokan úgy gondolják, hogy ez egy rettentően drága szolgáltatás, pedig egy 40-50 év körüli egészséges ember havi díja szolgáltatási csomagtól függően, 10-15 ezer Ft körül van.
 
Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további információra van szüksége, vegye fel velem a kapcsolatot! A konzultációt díjmentesen  vállalom.
 
Pálmai Viktor
Vezető Pénzügyi Tanácsadó
Tel: +36 30 7373585
Mail: palmai.viktor67@gmail.com


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat