2015. október 15.

Optimális adózási formát választottam? I. rész

Az év vége közeledtével arra gondoltam, hogy írok pár sort a különböző adózási formákról. 2016-ra újabb adózási forma bevezetéséről nincs tudomásom, de a jelenlegiekre vonatkozó tudnivalókat is érdemes átnézni, hiszen minden változik, ami két évvel ezelőtt nem érte meg, vagy a cég nem választhatta, az most aktuálissá válhat.

A sorozatban bemutatni tervezem a társasági adó, az EVA, a KIVA, a KATA és a pénzforgalmi áfa főbb szabályait. Nagyon a lényegre törekedtem és sokat egyszerűsítettem, hogy minél könnyebben „emészthető” legyen. A választás megkönnyítése érdekében igyekeztem összehasonlításokat is végezni.

Először a korlátolt felelősségű társaságok, ügyvédi irodák által választható adózási formákra térek rá. Általában a társasági adó hatálya alá tartoznak, könyveiket a számviteli törvény előírásai szerint vezetik.

Korlátolt felelősségű társaságok adózása:
A Kft.-k a társasági adó hatálya alá tartoznak. Nagyon leegyszerűsítve, egy példán keresztül az alábbiak szerint történik az adózásuk:
 
Bevétel
1000
Költség
600
Adózás előtti eredmény
400
Társasági adó 10%
40
Adózott eredmény
360
Osztalék utáni SZJA 16%
57,6
Osztalék utáni EHO 14%
50,4
Magánszemély adózott jövedelme
252
 
Eredménykivét, osztalék:
A társaság tulajdonosai az év végi beszámoló elfogadásakor döntenek arról, hogy az adózott eredményt osztalékként felveszik vagy sem. Amennyiben nem, akkor az a társaságban marad és a további évek gazdálkodását szolgálja, ha felveszik, akkor további adófizetési kötelezettséggel kell számolni.
Az osztalék utáni adófizetési kötelezettség nem a beszámoló jóváhagyásakor esedékes, hanem az osztalék magánszemély felé történő kifizetésekor. A kifizetés több részletben is történhet.  A példában a társaság tulajdonosai magánszemélyek, az általuk felvett osztalék a személyi jövedelemadó törvény előírásai szerint adózik. Az osztalék után fizetendő SZJA jelenleg 16%, jövőre 15% lesz. Az EHO (egészségügyi hozzájárulás) esetén évi maximum szabály van érvényben, azaz egy évben összesen 450 eFt határértékig kell megfizetni. Tehát ha valaki 3.214 eFt feletti osztalékot vesz fel, akkor kimeríti a maximum értéket, az e feletti osztalék kifizetés után már nem kell megfizetnie a 14%-ot. A fenti példa szerint a 400 eFt megtermelt eredmény után 148 eFt adót kell megfizetni ahhoz, hogy magánszemélyként rendelkezhessünk a nettó maradék összeggel.
 
A következő összefoglalóban terítéken az EVA, majd jön a KIVA és a pénzforgalmi áfa. A KATA a végére marad, ezt az adózási formát csak jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, egyéni vállalkozók választhatják.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat