2015. október 21.

Optimális adózási formát választottam? II. rész

Az előző hét a társasági adó jegyében telt, a heti sláger az EVA. Nézzük, hogy a példákban szereplő adatok alapján mi történne, ha EVA szerint adóznánk. Az EVA kalkulációja során a bevételt bruttó módon, áfával növelt értéken kell figyelembe venni.

A társasági adó szerinti adózás esetén az adózott jövedelem 252 eFt volt, jelen esetben 187,4 eFt. A példa szerinti esetben egyértelműen nem éri meg az EVA adózás választása. Általában annak éri meg EVA alatt adózni, akinek nagyon minimális a felmerült költsége. Még egy kis segítség az esetleges összehasonlításhoz, az EVA alapja az áfá-t is tartalmazó bevétel. Az áfa a bruttó összegből 21,26%, az EVA az iparűzési adóval együtt 38%, az EVA alany a nettó bevételből 16,74%-ot adózik. A társasági adó alanya az általános forgalmi adót külön kezeli, a nettó bevétel után fizeti a 10% társasági adót és az osztalékadókat (SZJA 16%, EHO 14%). Természetesen fontos tudni, hogy az EVA kiváltja az osztalék típusú adókat, a tagi kivét utáni adót, járulékot viszont nem. Számításaim szerint akkor érdemes elgondolkodni az EVA esetleges választásán, ha az elszámolt költségek a nettó bevétel 40%-át nem érik el. Az alábbi táblázatban a bal oszlopot az EVA szerinti adózás, a jobb oszlopot a társasági adó szerinti szabályok alapján állítottam össze, mindét esetben 1000 Ft a nettó bevétel (EVA adózásnál az áfa is beleszámít az adóalapba) és nem kalkuláltam költséggel.

További korlát, hogy nem választhatja bárki az EVA szerinti adózást, a főbb kritériumok:
  • éves bevétel áfá-val maximum 30 millió forint
  • folyamatos tevékenység végzés, bevétel elszámolás
  • megelőző évben és az azt megelőző évben nem volt 30 mFt-ot meghaladó áfás bevétel
  • valamennyi tag (tulajdonos) magánszemély
  • nincs részesedése más vállalkozásban
  • újonnan alapított társaság nem választhatja, legalább két év működés kell
Amennyiben a fenti információk alapján úgy tűnik, hogy az EVA szerinti adózás kedvezőbb lenne a társaság számára, keresse fel könyvelőjét és kérje ki véleményét. Fontos! Mielőtt bármelyik jelen adózási formától eltérő módon szeretne a jövőben adózni, alaposan át kell tekinteni az áttérésre vonatkozó szabályokat is, mert adott esetben az áttérés is hordozhat meglepetéseket, be nem tervezett adófizetési kötelezettségeket. Váltás előtt mindenképpen kérjek ki könyvelője, adótanácsadója véleményét!


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat