2015. október 27.

Optimális adózási formát választottam? III. rész

Ezen a héten a KIVA szerinti adózással kapcsolatos főbb tudnivalókat foglaltam össze. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) értelmében azok a vállalkozások minősülhetnek kisvállalatnak, akik a kiva hatálya alá történő bejelentkezéskor maximum 25 főt foglalkoztatnak, továbbá 500 millió forintot meg nem haladó bevétellel és mérlegfőösszeggel rendelkeznek.

A kiva lényege, hogy ezen vállalkozásoknál kiváltja a nyereséget terhelő adót (a 10 százalékos társasági adót), valamint a bérek után fizetendő közterheket (a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást) is. A kiva alanyának ezek helyett mindössze 16 százalék kisvállalati adót kell megfizetnie. Az adóalap ennek megfelelően két részből áll: az egyik az adózó (korrigált) pénzforgalmi szemléletű eredménye, a másik pedig a személyi jellegű kifizetések összege. Az adóalapot a két összeg együttesen képezi.
 

A KIVA előnyei:

  • a foglalkoztatottak után kevesebb az adóteher (28,5% helyett 16%)
  • a pénzforgalmi szemléletnek köszönhetően csak a ténylegesen befolyt bevételből számított eredmény után kell adót fizetni
  • a negatív pénzforgalmi eredmény elhatárolható, későbbi eredmény esetén csökkentő tételként figyelembe vehető
 
A társasági adó és KIVA szerinti adózás összehasonlítása viszonylag bonyolult, hiszen teljesen más az adó alapja, de azért az alábbi táblában megpróbáltam szemléltetni azonos adatokkal a különbséget.
Az összehasonlítás során feltételeztem, hogy a költségeken belül 500 egység személyi jellegű kifizetés és a pénzforgalmi eredmény az összes bevétel és összes költség különbözete, azaz 400. A KIVA alapja így 900.

 

A példából látszik, hogy minimális a különbség, de a KIVA szerinti adózás kedvezőbb lenne. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy amennyiben a személyi jellegű kifizetések a bevétel 45-50%-át meghaladják, akkor érdemes a tényleges számokkal elkészíteni a kalkulációt. Amennyiben felkeltettük érdeklődését ezen adózási forma iránt, kérem, forduljon kollegáinkhoz és a tényszámok alapján elkészítjük az összehasonlító kalkulációt.
 
 
Fontos! Mielőtt bármelyik jelen adózási formától eltérő módon szeretne a jövőben adózni, alaposan át kell tekinteni az áttérésre vonatkozó szabályokat is, mert adott esetben az áttérés is hordozhat meglepetéseket, be nem tervezett adófizetési kötelezettségeket. Váltás előtt mindenképpen kérjek ki könyvelője, adótanácsadója véleményét!


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat