2013. szeptember 4.

Sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet adómentesen

Az Szja tv. 1. számú melléklet 8.28. pont b) alpontjának rendelkezése alapján nem pénzben kapott juttatásként adómentes a kifizető által ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére – muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj.

A juttató és a juttatásban részesülő személye
A rendelkezés kifejezetten kifizető-magánszemély kapcsolatban biztosítja az adómentes juttatás lehetőségét. Ilyen kapcsolat áll fenn a munkáltatók és a munkavállalók, illetve a vállalkozás és a magánszemély üzleti partnere között is, feltéve, hogy a munkáltató vagy a vállalkozás megfelel a kifizető fogalmának, azaz ha jellemzően belföldi illetőségű jogi személyről, egyéb szervezetről, egyéni vállalkozóról van szó.

Milyen kulturális szolgáltatások sorolhatók az adómentesen juttatható körbe?
Adómentes lehet a belépőjegy, bérlet formájában adott juttatás, ha az:
  • muzeális intézmény, művészeti létesítmény kiállítására,
  • színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, vagy
  • közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatatás igénybevételére
A muzeális intézmény és művészeti létesítmény(kiállítóhely) kiállítása a szavak hétköznapi jelentése alapján értelmezhető fogalmak. Ugyanakkor az állatkerti szolgáltatás – eltérő tevékenységi besorolása okán – nem tartozik ide.

A színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadások közös jellemzője, hogy az előadások élőszereplősek. Így a hagyományos színházi, cirkusz és koncert produkciókon kívül ide sorolhatók a komoly- és könnyűzenei előadások, továbbá a színház és zenei elemeket egyaránt tartalmazó produkciók (opera, operett), de ide tartoznak a kabaré vagy humorest jellegű fellépések is, függetlenül attól, hogy azokat ki szervezi, illetve milyen intézmény ad azoknak otthont.

A közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatatás értelmezéséhez a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 1. számú mellékletének r) pontja ad iránymutatást, amely szerintközművelődési tevékenység a polgárok iskolán kívüli, öntevékeny, önművelő, megismerő, kultúraelsajátító, művelődő és alkotó célú cselekvése, amely jellemzően együttműködésben, közösségekben valósul meg. Közművelődési tevékenységet azonban nemcsak közművelődési intézményben [Kultv. 1. számú melléklet p) pont], hanem bármely helyen, például az ún. közösségi színtéren [Kultv. 1. számú melléklet s) pont] is meg lehet valósítani.
Az előzőekből következően egy művelődési központ által szervezett vagy a faluháztól bérelt helyiségben működtetett táncház, bármilyen alkotó foglalkozás, klub, szakkör, ismeretterjesztő előadás stb. adómentes kulturális szolgáltatásnak tekinthető, ugyanakkor a piaci alapon szerveződő mozik tevékenysége nem sorolható ide.

Adható-e az adómentes juttatás utalvány formájában?
Adómentes lehet az az utalvány formájában adott juttatás is, amely utalványokat kifejezetten csak az Szja tv. 1. számú melléklet 8.28. pont b) alpontjában felsorolt szolgáltatáskörben lehet felhasználni, azaz amelyek kifejezetten csak sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet megvásárlására, könyvtári beiratkozási díj kiegyenlítésére használhatóak fel.
 


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat