2014. április 24.

Tagi kölcsönnel kapcsolatos szankciók

A 2013. üzleti évről készített társasági adóbevallást 2014. május 31-ig kell beküldeni, amelyben a tagi kölcsön összegét is fel kell tüntetni.
A társasági adóbevallást elektronikus úton kell beküldeni, és annak feldolgozása is elektronikus úton történik meg, aminek eredményeként az adatok elektronikus adatbázisba kerülnek, így automatikusan elkészül a tagi kölcsön ellenőrzés alá eső adózók adatbázisa is.
A vállalkozók nagy része a mai napig nincs tisztában azzal, hogy a céghez befolyt pénzeket nem lehet büntetlenül leemelni a bankszámláról, magánszámlára vagy más, a vállalkozáshoz nem kapcsolódó áruk vásárlására használni.

Ha az ellenőrzés során a tagi kölcsönt nyújtó személy nem tudja kétséget kizáró módon bizonyítani azt, hogy a tagi kölcsönt adózott eredetű pénzből adta a cégnek, akkor az adóhivatal rá is, és a cégre is csapást fog mérni:
 
A tagi kölcsönt nyújtó személyt fenyegető következmények:
  • Az ellenőrzés a tagi kölcsönt nyújtó tagnál a vagyonosodási vizsgálat eredményeként megállapítja az adóhiányt, elrendeli annak megfizetését, kiszabja az adóhiány 50-200 %-át kitevő adóbírságot, és késedelmi pótlék megfizetését is előírja a tagi kölcsön nyújtásának kezdő időpontjától.
 
 A tagi kölcsönben részesülő céget fenyegető következmények:
  • Ha taggal szemben lefolytatott vagyonosodási vizsgálat a tagnál adóhiányt állapít meg,  és azt, hogy a tagnak nem volt a tagi kölcsön befizetéséhez elegendő adózott jövedelme, akkor az adóvizsgálat a céggel szemben folytatódik, mivel a tagi kölcsön nagy valószínűséggel a cég eltitkolt bevételeiből került a taghoz. Emiatt az adóellenőrzés a cég bevételeit a tagi kölcsönnel érintett időszakra becsléssel fogja megállapítani, és a céggel szemben is adóhiányt, adóbírságot állapít meg, és késedelmi pótlék megfizetésére kötelező határozatot fog hozni.
 
A főbb összefüggési pontok, ami alapján előszeretettel indul el egy esetleges ellenőrzés során a NAV fekete bevételeket keresve:
  • magas házi pénztár egyenleg, melyet a bevallásban szintén szerepeltetni kell
  • sorozatosan veszteséges üzleti évek

 
Összegezve, a „tagi kölcsön“ típusú NAV adóellenőrzések nemcsak közvetlenül a magánvagyont fenyegetik, hanem magát a céget,s így többnyire a tag jövőbeni megélhetését is.



A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat