2013. november 27.

Társaságiadó-kedvezmény kultúrális támogatásra

Az év vége közeledtével a társaságok kalkulációt készítenek az idei év után várható társasági adófizetési kötelezettségükről. Érdemes ennek során a megtakarítási lehetőségeket is átgondolni. A látvány csapatsportok támogatásával elérhető megtakarítások összege a jogszabály közelmúltbeli változtatása nyomán csökkent, ráadásul a dokumentálás is elég bonyolult. Az alábbiakban a kulturális támogatásokkal kapcsolatos előírásokat foglaltuk össze.
 
Az előadó-művészeti szervezetek részére adott támogatás összege a vállalkozás érdekében felmerült ráfordításnak minősül, így azzal nem kell megnövelni a társasági adó alapját. Továbbá a számított társasági adó 70 százalékáig adókedvezmény is igénybe vehető utána.
A megtakarítás feltétele, hogy a felek még idén megkössék az előadó-művészeti szervezettel a szerződést, az abban foglalt támogatást pedig még az év végéig át is utalják. Az adókedvezmény a támogatásról kiállított igazolás alapján vehető igénybe.
 
A legnagyobb arányú, 19 százalékos megtakarítás 535 millió forintos vagy annál magasabb társasági adóalap esetén érhető el, de 500 millió forint alatti adóalap esetén is 10 százalékos a megtakarítás mértéke. 
 
Az egy szervezetnek adható támogatás összege korlátozott. A tárgyévre kiadható támogatási igazolások összértéke ugyanis nem haladhatja meg az adott előadó-művészeti szervezet tárgyévet megelőző (kérelem esetén a tárgyévi) évben tartott előadásaiból származó jegybevétele 80 százalékát. Az előadó-művészeti szervezetek 2012. évi összesített jegybevétele 16 milliárd forint körül alakult, ezt figyelembe véve idén mintegy 13 milliárd forintról adható ki támogatási igazolás. 
A Nemzeti Kulturális Alap Előadó-művészeti Irodájának weboldalán érhető el a támogatható előadó-művészeti szervezetek listája, amelyen megtalálhatók a magyarországi színházak, különféle tánc-, és zeneművészeti szervezetek, valamint művészeti alapítványok is. Fontos szempont, hogy a támogató a támogatás nyújtásáért cserébe az előadó-művészeti szervezettől semmilyen ellenszolgáltatásra nem válik jogosulttá.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat