2014. január 29.

Törzstőke emelés

A kötelező törzstőke emelésről szóló moratóriumot tartalmazó törvényt 2013 október 28-án fogadták el a Parlamentben, mindezek alapján a Ptk. hatályba lépésétől még két év határidőt adnak a kft-knek atörzstőke 3 millió forintra emelésére, azonban sokaknál már 2014-ben aktuális lesz az új elvárások teljesítése.

Az új szabály szerint a kft-knek 2016. március 15-ig kell kötelezően megemelniük a törzstőkéjüket 3 millió forintra, a jegyzett tőke emelése azonban 2014. március 15. után egyből esedékessé válik, ha valaki társasági okiratot módosít, és azt benyújtja a Cégbíróságra. Azaz a törzstőke emelés nélkül nem tudják a cégjegyzéken a cégek átvezetni például az üzletrész értékesítést, ügyvezető változást, székhelyváltozást, telephelyváltozást. 

Azok a cégek, amelyek nem hajtják végre a kötelező törzstőke emelést, vagy nem alakulnak át bt-vé, kkt-vé, törvényességi felügyeleti eljárásra, bírságra, akár végleges törlésre számíthatnak.

A tagok pénzbeli hozzájárulásán kívül a törzstőke emelését meg lehet tenni a korábban eredménytartalékba helyezett eredmény terhére is, tehát a kft. saját nyereségéből is törzstőkét emelhet, illetve lehetőség van a tagok részéről nem pénzbeli, apporttal történő törzstőke emelésére is.
Amennyiben az eredménytartalék terhére kezdeményezik a törzstőke emelést, mindenképpen szükséges hozzá 6 hónapnál nem régebbi beszámoló elkészítése. Ennek tükrében érdemes a törzstőke emelését 2014. június 30-ig megtenni, hiszen ebben az esetben felhasználható a 2013. december 31-i, év végi beszámoló is. 

Akik az eredménytartalékból emelik a jegyzett tőkéjüket, számítsanak arra, hogy a cég megszüntetésekor a jegyzett tőke ezen részének vállalkozásból történő kivonását úgy kell majd leadózni, mintha osztalékot vennének ki.

A 3 milliós törzstőke a kis cégeknek azt is jelenti, hogy ismét szembe kell nézniük a magas házipénztár állomány problematikájával. Az egyetlen jó hír, hogy a tervezet szerint a tőkeemelés során a cégbíróság eltekint a borsos illetéktől és a közzétételi díj megfizetésétől.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat