2014. július 3.

Új számlázási szabályok 2014. december 31-től

A változás az időszakos elszámolású ügyleteket érinti.
teljesítés időpontja az elszámolási időszak utolsó napja lesz, ami a jelen gyakorlatban a fizetési határidő.
Az új teljesítési időpont alkalmazását csak azoknál az ügyleteknél kell alkalmazni, ahol
  • a teljes elszámolási időszak, valamint
  • a fizetési határidő is
2014. december 31-e utánra esik.

Az új teljesítési időpont alkalmazásakor két lényeges tényállásnak kell megfelelni:
  • az adott időszakban ténylegesen teljesített és elszámolt teljesítésektől függ az ellenérték, vagy
  • az ellenértéket – a tényleges teljesítéstől függetlenül - meghatározott időszakra állapítják meg.

Kivételek

Az alábbi esetekben a törvény változása ellenére a teljesítési idő marad a régi, vagyis a teljesítés időpontja a fizetési határidő napja:
  • Ptk. szerinti közszolgáltatási szerződés alapján teljesített ügyletek (pl. áram, gáz). A szolgáltatót minden esetben szerződéskötési kötelezettség terheli, valamint a felhasználó a díjat havonta utólag köteles megfizetni. A közszolgáltatási díjak továbbszámlázása ugyanígy történik abban az esetben, ha önálló tételként számlázzuk tovább. Abban az esetben, ha mellékszolgáltatásként számlázzuk (pl. bérleti díjat számlázunk és ugyanabban a számlában közüzemi díjat is számlázunk) a főszolgáltatás teljesítési időpontja lép életbe.
  • Telekommunikációs szolgáltatás (pl. telefon, internet)
  • Telekommunikációs hálózat felhasználásával teljesített szolgáltatás, ha az alapszolgáltatással együtt kerül elszámolásra (pl. parkolási díj, autópálya matrica sms-ben)
A 2014. március 15.-én hatályba lépő új Ptk. rendelkezése alapján a közszolgáltatási szerződés (256. §):
(1) Közszolgáltatási szerződés alapján a szolgáltató általános gazdasági érdekű szolgáltatás nyújtására, a felhasználói díj fizetésére köteles.
(2) A szolgáltatót szerződéskötési kötelezettség terheli.
(3) A felhasználó a díjat havonta, utólag köteles megfizetni.
 
 
Gyakorlati alkalmazással kapcsolatos ajánlásaink:
  • Az áfa szempontjából szakszerűen megírt korábbi szerződéseket nem szükséges az új rendelkezés miatt módosítani. Elegendő a számlázási gyakorlaton változtatni, és a teljesítés időpontját nem a fizetési határidőben meghatározni.
  • Célszerű felhívni a partner figyelmét a változásra.
  • Finanszírozási problémát okozhat az új szabály azon szolgáltatók esetén, akik az ellenértéket több hónap késedelemmel kapják kézhez. Eddig az adót akkor kellett fizetni, amikor az ellenértéket megkapták, a változás következtében viszont jóval korábban – sok esetben még a vételár sem folyik be – keletkezik az adófizetési kötelezettség. Ezen vállalkozásoknak forrást kell biztosítaniuk a korábban esedékes adókötelezettségre.
  • A forrás problémák elkerülése érdekében célszerű az elszámolási időszak tartalmát kissé módosítani. Például, ha a felek a szerződésben havi időszakonként számoltak el és a tárgyhót követő hó 5-e a fizetési határidő, akkor megtehetik, hogy az elszámolási időszakot módosítják egyik hónap 5.-től a másik hónap 5.-ig. Megoldás lehet még a fizetési határidő megváltoztatása is.
  • Problémát jelenthet az olyan típusú szerződéses megállapodás, amikor a felek az adott havi díjat például a tárgyhónap 5.-ig kérik pénzügyileg teljesíteni. Ebben az esetben 2015. január 1-től a helyes számázás tekintetében eltérőek a szakmai vélemények. Az egyik eljárás, az előleg számla és hó végével a végszámla, de olyan jogértelmezéssel is találkoztam, hogy a számlán feltüntetésre kerül az 5-i teljesítési dátum és a megjegyzésben az előlegre történő utalás, de a számlára az is feltüntetésre kerül, hogy „jelen előleg számla a január havi bérleti szolgáltatás végszámlája is egyben, a végszámla teljesítési időpontja január 31”. Mivel az előlegről helyesen csak az ellenérték beérkezését követően készíthető el a számla, ezért ezekben az esetekben díjbekérőt kell alkalmazni. Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében vizsgálandó a szerződés módosítása például oly módon, hogy a bérleti díj a bérleti időszak utolsó napján esedékes.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat