2014. november 28.

Üzleti ajándék adózása

Karácsony közeledtével gyakori, hogy a cégvezetés megjutalmazná dolgozóit, például egy céges vacsorával, vagy partnereit egy múzeumi belépőjeggyel.

Jelen cikkünk e tételek adózásához, eredménytervezéséhez kíván segítséget nyújtani.

Főszabály: minden, ajándéknak szánt eszköz adózik, mivel annak végfelhasználója magánszemély. Az ajándékok egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, és az adott ajándék 1,19-szeres értéke után a juttatónak 16 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell megfizetnie.



A vállalkozás munkavállalójának, annak közeli hozzátartozójának évente legfeljebb háromszor adhat csekély értékű ajándékot, mely értékét a törvény a minimálbér 10%-ban határozza meg, ez 2014-ben 10.150,- Ft. A magánszemélyeknek ilyen módon adott ajándékokról a vállalkozásnak nyilvántartást kell vezetnie.

 
Kivétel: kifizető adómentesen az alábbi juttatásokat adhatja:
- a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet
- muzeális vagy művészeti létesítmény kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, esetleg közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj. Ezen juttatási forma esetén az éves felső korlát értéke magánszemélyenként 50 eFt. (Szja tv. 1 számú mellékletének 8.28. alpont)

Amennyiben az ajándék a vállalkozási tevékenység érdekében merül fel, társasági adóban adóalap csökkentő tételként szerepeltethető; ha nem az előzőekben írt célt szolgálja, akkor közterheivel együtt a társasági adó alapját ezen tétellel emelni kell.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat