2015. március 6.

Üzleti partnerek ellenőrzése

Az alábbiakban olyan interneten elérhető lekérdezésekre szeretném felhívni a hírlevél olvasók figyelmét, melyek segítségével információt szerezhetnek az üzleti partnereikről. Az elmúlt évek NAV ellenőrzési tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy érdemes alaposan utána járni, hogy milyen üzleti partnerrel kötünk szerződést és fogadunk be tőle számlát. Amennyiben az alábbi lekérdezéseket megtesszük, az eredményt is ajánlott kinyomtatni, vagy elmenteni oly módon, hogy azon a lekérdezés időpontja is látható legyen. Fontos, hogy ezen ellenőrzéseket még a szerződés megkötése, illetve a számla befogadása előtt meg kell tenni.


A NAV honlapján lehetőség van több adatbázisból is egyszerre lekérdezni,
 
NAV - multi lekérdező
 
Itt egy kereséssel megtudhatjuk, hogy partnerünk áfa alanynak minősül, végrehajtás alatt áll, felfüggesztett adószámú, köztartozás mentes adózói adatbázisban szerepel e.A lekérdezés viszont nem mutatja meg, hogy pl. ingatlan bérbeadás esetén partnerünk élt-e az áfássá tétel lehetőségével. Arra viszont kiválóan alkalmas, hogy partnerünket gyorsan leellenőrizzük.
 
Adó alanyok ellenőrzése:
 
Adóalanyok ellenőrzése
 
Törzsszámnál az adószám első nyolc karakterét kell megadni.
Lekérdezhető minden adószám: társaság, egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély.
Itt ellenőrizhető, hogy ingatlan bérbeadás esetén a partner választotta e az adókötelessé tételt.
Az ingatlan bérbeadás áfa mentes tevékenység, de áfássá tehető, ezt külön választani kell tárgyévet megelőző év december 20-ig, vagy alakuláskor, vagy a tevékenység felvételekor. Ingatlan bérbeadásról befogadott számla esetén mindenképp ellenőrizni kell a partnert, mert ha a számla befogadója utólag szembesül azzal, hogy partnere nem élt az ingatlan bérbeadás áfássá tételével, akkor a korábban levont áfákat be kell fizetnie az államnak, és nem mellékesen az áfa bevallásokat is önellenőriznie kell.
 
 
EVA alanyok lekérdezése:
 
Előfordulhat, hogy partnerünk adószámából arra következtetünk, hogy ő EVA alany, előfordulhat azonban, hogy pl. év közben átlépte az EVA határt és kikerült az EVA alól, viszont számlán a korábbi adószámát tüntette fel. Az EVA-s partnertől történt beszerzéseket az áfa bevallásban külön is fel kell tüntetni.
 
Azt, hogy valaki EVA alany-e az alábbi linken nézhetjük meg:

EVA alany vizsgálat

 
 
Egyéni vállalkozások ellenőrzése
 
A fenti linken ellenőrizhető, hogy működő egyéni vállalkozástól kaptunk-e a számlát, valamint az adószám és az egyéni vállalkozás nyilvántartási száma, a vállalkozó tevékenységi körei is ellenőrizhetőek.
 
 
 
Közösségi adószám ellenőrzése:
  
Közösségi partnerrel bonyolított ügylet esetén a felek csak akkor állíthatnak ki áfa mentes számlát, ha mindketten rendelkeznek EU adószámmal. Ha valamelyik fél nem rendelkezik EU adószámmal a számla kibocsátó országa szerinti áfával köteles a számlát kiállítani.
Partnereink EU adószámát érdemes minden  ügylet kapcsán ellenőrizni, mert előfordulhat, hogy valamiért megszűnt partnerünk EU adószáma.
 
 
 Befogadott kézzel kiállított számla sorszámának ellenőrzése:
 
Adott esetben előfordulhat, hogy a partnerünktől befogadott számla olyan sorszámtartományba esik, mely sorszám tartományt a hatóság bűncselekmény gyanúja miatt visszavonta. Vagy olyan sorszámtartományba esik a számla, amit a hatóság nem engedélyezett.
A sorszámhelyességének ellenőrzése:
 
 
Időről időre érdemes ellenőrizni, hogy partnerünk adószámát nem függesztették e fel vagy esetleg nem törölték e, ezt az alábbi linken tehetjük meg
 
Adószám felfüggesztés ellenőrzés
 
A fenti linkre kattintva négy lehetőség közül választhatunk, véleményünk szerint érdemes mind a négyet végig nézni.
 
Végül néhány szó a NAV adatbázisokról, mely a lenti linken érhető el:
 
NAV adatbázisok
 
Itt lehetőségünk van a pl. a köztartozás mentes adózói adatbázisban nézelődni, a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatókat megnézni, a pénztárgép, taxaméter szervizek adatait megnézni.
 
  
Ha partnerünkről többet szeretnénk tudni, nem csak azt, hogy érvényes-e az adószáma, akkor gazdasági társaság esetén ingyenesen lehetséges cégkivonatot lekérni az alábbi linkről:
 
e-cégjegyzék
  
Ha pedig partnerünk korábbi évekre közzétett beszámolóira is kíváncsiak vagyunk, akkor azt az alábbi linken tudjuk lekérdezni, elegendő partnerünk adószámát vagy cégjegyzékszámát tudnunk.
 
Beszámolók 


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat