2013. szeptember 25.

Visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatások

Korábban a társasági adótörvény nem tett különbséget a visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatásokban, hogy azt kinek adjuk. Minden esetben szükség volt a támogatásban részesülőtől egy nyilatkozatra, hogy vállalkozási tevékenysége enélkül is nyereséges lenne. Sokan persze csak arról tudtak nyilatkozni, hogy nincs vállalkozási tevékenységük.

A lényeg, hogy minden esetben rengeteg többletmunkával, felesleges adminisztrációval járt ennek elszámolása.

2012-től a törvény az ilyen juttatások közül kiemeli az adományokat

A törvény 4.§ 1.a bekezdése alatt olvashatjuk az adomány fogalmát.
Ha tehát a támogatásban részesülő közhasznú szervezet, az egyház, a közérdekű kötelezettségvállalás szervezője, és a támogatás nem jelent vagyoni előnyt az adományozónak, akkor adhat ki igazolást az adományról.

Az igazolásnak tartalmaznia kell:
  • a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát,
  • az adomány összegét és
  • a támogatott célt

Ha mindez rendben, akkor a támogatást elszámoljuk ráfordításként, és nem kell vele az adózás előtti eredményt megemelni.


Minden más esetben marad a régi szabály.

Abban az esetben, ha a támogatás nem minősül adománynak, a támogatónak akkor nem kell megnövelnie adózás előtti eredményét, ha az alapítvány a rendelkezésére bocsátja a Tao. tv. 3. számú melléklet A) fejezet 13. pontja szerinti nyilatkozatot – azaz, hogy enélkül is nyereséges.

Ne felejtsük végezetül azt sem, hogy ha közhasznú szervezetnek adunk támogatást, akkor az adózás előtti eredményt a támogatás 20%-ával (de legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig) tovább csökkenthetjük.


A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat