Könyvelői hírek

2023. március 22.

Kamarai hozzájárulás 2023 – bankszámla változás

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (továbbiakban: Gktv.) alapján a gazdasági szervezeteknek a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 000 Ft kamarai hozzájárulást kell fizetni. A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően a Gktv. módosítása miatt a már létező és az újonnan alakuló vállalkozásoknak nem a székhely szerint illetékes területi kamarának, hanem az országos illetőségű Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni.
Folytatás...
2023. február 10.

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt: a várandósság; a szülési szabadság; az apasági szabadság; a szülői szabadság; a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (Mt. 128. §, 130. §); a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés; a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap, és a gondozási "szabadság" tartama alatt.
Folytatás...
2022. július 18.

Egyszerűsített foglalkoztatottak után fizetendő közteher

A módosítás következtében jelentősen nő az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott munkavállalók után fizetendő közteher. A közteher mértéke 2022. július 1-jétől a minimálbér mértékének függvényében kerül meghatározásra. E szerint az alkalmi munkavállalók után a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százalékának, a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százalékának megfelelő mértékű közterhet kell fizetnie a munkáltatónak.
Folytatás...
2022. július 1.

Változás a cégautó-adózásban 2022. július 1-től 2022. december 31-ig

Egyelőre fél évre emelkedett a cégautó adó mértéke, konkrétan a 2022. második félévi adó összegekben történik változás. A 2022. július 20-án esedékes 2022. II. negyedévre vonatkozó cégautó adó mértéke változatlan autó tulajdonlás esetén az első negyedévi összeggel egyező lesz. Az emelt összeget október 20-ig és 2023. január 20-ig kell majd fizetni.     Az alábbi adatokat összehasonlítva megállapítható, hogy erre az átmeneti időszakra gyakorlatilag duplájára emelkedett a fizetendő adótétel.
Folytatás...
2022. június 28.

MVM Next nyilatkozat - rezsicsökkentés

Az egyetemes szolgáltatása miatt, az érintett ügyfeleknek nyilatkozniuk kell július 1-ig a felhasználási helyeik megjelölésével, hogy folytatólagosan maradhasson a végső menedékes jogintézmény keretében az energiaszolgáltatás. Azoknak, akik augusztustól nem jogosultak az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásra mindenképp nyilatkozatot kell tenniük ez ügyben. Akik nem tesznek nyilatkozatot az egyetemes szolgáltatás jogosultsága végett, az MVM Next nem köteles energiaellátást biztosítani.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2023 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat