Könyvelői hírek

2023. október 12.

EPR adatszolgáltatás – határidő október 20.

A kiterjesztett gyártói felelősség rendszere július 1-jén lépett hatályba, a jogszabály (80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet) szerint az adatszolgáltatás az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére a tárgynegyedévet követő hónap 20-dik napjáig esedékes.
Folytatás...
2023. április 17.

5+1 eset, amikor muszáj vagy érdemes módosítani az szja-tervezetet

2023. március 15-től elérhetővé váltak a NAV által készített 2022. évi SZJA-bevallási tervezetek. Általánosságban véve a legtöbb bérből és fizetésből élő számára nincs teendő a NAV által elkészített adóbevallási tervezettel. Előfordulhatnak viszont olyan egyéni esetek, amikor adatszolgáltatás híján az adózónak kell bevallania valamely jövedelmét.Íme néhány jellemző eset:Ingóság értékesítéseIngóság esetében 200 ezer forint jövedelemig - amennyiben az nem gazdasági tevékenységből származik-, nem kell adózni.
Folytatás...
2023. március 22.

Kamarai hozzájárulás 2023 – bankszámla változás

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (továbbiakban: Gktv.) alapján a gazdasági szervezeteknek a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 000 Ft kamarai hozzájárulást kell fizetni. A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően a Gktv. módosítása miatt a már létező és az újonnan alakuló vállalkozásoknak nem a székhely szerint illetékes területi kamarának, hanem az országos illetőségű Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni.
Folytatás...
2023. február 10.

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt: a várandósság; a szülési szabadság; az apasági szabadság; a szülői szabadság; a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (Mt. 128. §, 130. §); a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés; a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap, és a gondozási "szabadság" tartama alatt.
Folytatás...
2022. július 18.

Egyszerűsített foglalkoztatottak után fizetendő közteher

A módosítás következtében jelentősen nő az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott munkavállalók után fizetendő közteher. A közteher mértéke 2022. július 1-jétől a minimálbér mértékének függvényében kerül meghatározásra. E szerint az alkalmi munkavállalók után a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százalékának, a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százalékának megfelelő mértékű közterhet kell fizetnie a munkáltatónak.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat