Könyvelői hírek

2021. január 6.

2021. január 1-től tovább bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre

2021. január 1-től tovább bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre, és a magánszemélyek számára kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. A változás minden vállalkozást érint, érdemes ezért felülvizsgálni a számlázási folyamatokat.
Folytatás...
2020. december 16.

Kata változások 2021. január 1-től

A KATA bevezetése óta az egyik legnépszerűbb adózási forma. Kedvező feltételei mellett ez az adózás szélesebb körben vált gyakorlattá, legfőképpen a kisvállalkozások és az őket megbízó cégek körében.A törvénymódosítás egyik fő célja az volt, hogy a jövőben ellehetetlenítse a kisadózó vállalkozások tételes adójának (’KATA’) alkalmazását burkolt foglalkoztatási jogviszonyok esetében, melynek következtében a Katv. szabályai több ponton is szigorodtak a jelenlegi szabályokhoz képest.
Folytatás...
2020. december 1.

Csekély értékű ajándék - mikuláscsomag, karácsonyi ajándék

A vállalkozások jelentős része decemberben ajándékkal lepi meg dolgozóit, annak családtagjait.A mikuláscsomag, karácsonyi ajándék juttatása csekély értékű ajándéknak minősülhet (Szja tv. 70. § (6) bekezdés a) pont). A juttatásban részesülő személy lehet munkavállaló, de lehet annak családtagja is.  A csekély értékű ajándék személyenként évi egy alkalommal, a minimálbér 10 százalékáig (16.
Folytatás...
2020. november 26.

Minimum járulékalap 2020. szeptember 1-jétől

2020. szeptemberétől a munkaviszonyban álló biztosítottak (Tb. tv. 6.§ (1) bek.) esetében a járulékot havonta legalább a minimálbér 30 százaléka, azaz 48 300 forint után akkor is meg kell fizetni, ha a foglalkoztatott tényleges járulékalapot képező jövedelme ennél kevesebb. Ez a járulékfizetési alsó határ.
Folytatás...
2020. november 23.

Adómentes költségtérítés járhat otthoni munkavégzés esetén

A múlt héten szerdán kihirdetett 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet értelmében november 12-étől a veszélyhelyzet idejére (november 12-től 2021. február 8-áig) enyhülnek a távmunkavégzésre vonatkozó munka törvénykönyvében rögzített szabályok. Ahhoz azonban, hogy az enyhébb szabályok alkalmazásával az otthoni munkavégzés lehetősége megnyíljon a munkavállalók számára, mindenképpen munkaszerződés módosítást kell a feleknek eszközölniük.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat