Könyvelői hírek

2016. március 24.

Kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje

Felhívjuk a tisztelt érintettek, gazdálkodó szervezetek figyelmét, hogy a 2016. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje 2016. március 31.

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.

Folytatás...
2016. március 4.

Egy év haladék a törzstőke emelésre

Egy tegnap elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően egy év haladékot kaptak a kft.-k, hogy törzstőkéjüket megemeljék. Az emelés – és létesítő okiratok új Ptk.-val való összhangba hozásának – határidejét 2017. március 15-re módosította az Országgyűlés.

Folytatás...
2016. február 2.

Kötelező cégmódosítás: 2016. március 15-e a végső határidő

Az Új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) és a Ptk. hatályba lépését segítő, átmeneti szabályokat tartalmazó 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké.) a legtöbb gazdasági társaságra többletkötelezettséget telepít.

A cégek alapvető kötelezettsége, hogy társasági szerződésüket hozzák összhangba az új Ptk. rendelkezéseivel, amely a gyakorlatban szinte minden gazdasági társaságot érint kötelező cégmódosítás formájában.

Folytatás...
2016. január 28.

Behajtási költségátalány

Az alábbi összefoglalásban ismételten a behajtási költségátalány szabályai kerülnek bemutatásra. Amennyiben a kötelezett (vevő) határidőben egyenlíti ki a számláit, akkor az alábbi szankciókkal nem kell számolnia.

A NAV honlapján 2015. december 28-án ismételten megjelent annak, a korábban már közzétett álláspontnak az aktualizált változata, mely többek között megerősíti, hogy a kötelezett oldalán mind a kötelezettséget, mind az elengedést könyvelni kell!

Folytatás...
2016. január 19.

Kamatmentes kölcsön, elszámolásra felvett összeg 30 napon túli visszafizetése

A címben szereplő két leggyakoribb eset, melyek felmerülésekor számolni kell a kamatkedvezményből származó jövedelem személyi jövedelemadó törvényben található előírásaival. Kamatmentes kölcsön esetén arról van szó, hogy a kifizető társaság egy magánszemélynek jövedelmet juttat „ ingyenesen”, kamat felszámítása nélkül, melyet a kifizető társaságnak le kell adóznia.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2019 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató