Könyvelői hírek

2020. február 11.

Áfa törvény változás 2020 – közösségi ügyletek

A törvény ugyan 2020. január 1-től változott, de a gyakorlatban a közösségi adószámok számlán történő feltűntetését és a partner közösségi adószámának ellenőrzését a gyakorlatban már évek óta alkalmazzuk. Ami a bevallási kötelezettséget illeti, ügyfeleink esetében ez is teljes mértékben rendben van. A bevallási kötelezettség és a mentességi feltétel összecsatolására valószínűleg azért volt szükség, mert voltak ilyen típusú visszaélések.
Folytatás...
2020. január 14.

Amennyiben elrontottunk egy számla kiállítást, az alábbi két lehetőségünk van a korrekcióra

1. Helyesbítő számla kiállítása (ami az eredeti számlával együtt érvényes)Ebben az esetben helyesbítő (módosító) számlát kell kiállítani, ahol korrigálhatjuk az adatokat.A helyesbítő (módosító) számla az eredeti számlával együtt érvényes, tehát mindkettőt a vevőnek is el kell juttatni.A helyesbítő számlán automatikusan rajta van a hivatkozás az eredeti számlára, illetve egyértelműen szerepelnek rajta a javítások, helyesbítések.A helyesbítő számla összege csak a különbségből eredő összeg lesz.
Folytatás...
2020. január 8.

2020 adóváltozások és 2020-as minimálbér változás

December 30-án nyilvánosságra hozták, hogy a már korábban megszavazott 8%-os mértékben változnak a minimálbérek. 
A minimálbér 161.000,- Ft, a garantált bérminimum 210.600,- Ft lesz 2020-ban.

Folytatás...
2019. november 19.

NAV ellenőrzési tapasztalatok, gyakori kérdések

Az idei évben is volt pár NAV ellenőrzésben részünk, elsősorban még mindig a kiutalás előtti áfa vizsgálatok a leggyakoribbak, de idén találkoztunk több jogkövetési vizsgálattal, melyek a közösségi ügyletekkel kapcsolatos adatszolgáltatás egyeztetésére, valamint a 100 eFt feletti számla adatokkal kapcsolatos adatszolgáltatások egyeztetésére fókuszáltak. Összefoglaltam ellenőrzéssel kapcsolatos tapasztalatokat, meg írtam ami csak eszembe jutott….1.
Folytatás...
2019. november 13.

Csoportos társasági adóalanyiság bejelentése

A csoportos tao-alanyiság választásának feltételei: belföldi illetőségű adózónak minősülő gazdasági társaságok, amelyek között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn, továbbá mérlegfordulónapjuk és a könyvvezetésük szabályai azonosak. A csoportos adóalanyiság létrejötteA csoportos társasági adóalanyiság a NAV engedélyével jön létre a leendő csoporttagok közös, írásos kérelmére, amelyet ebben az évben jogvesztő határidőként 2019. november 1-je és 2019.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlatok