Könyvelői hírek

2017. november 14.

Áfa csökkenés 2018. január 1-től

Az Áfa tv. 3 számú mellékletének  I. része ( 5 százalékos adómérték alá tartozó termékek) az alábbi  55-57. pontokkal egészül ki 2018. január 1-jei hatállyal: 55. Emberi fogyasztásra alkalmas élő hal, a díszhal kivételével 0301-ből 56. Emberi fogyasztásra alkalmas hal( ideértve a halbőrt, ikrát, haltejet és egyéb belsőséget is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápa kivételével 0302-ből 0303-ból 57.
Folytatás...
2017. november 6.

Teendők az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetéssel kapcsolatban külföldi tartózkodás esetén

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban; Tbj.) 39. § (2) bekezdése alapján egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi személynek kell fizetnie, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen [Tbj. 16. § (1) bekezdésének a)-p) és s)-w) pontja, valamint a 13. § szerint] sem jogosult. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2017.
Folytatás...
2017. október 20.

A saját tulajdonú jármű költségelszámolásának változása

2018. január 1-jétől az önálló tevékenységet végző magánszemély és az egyéni vállalkozó költségelszámolása szempontjából saját tulajdonú járműnek minősül a magánszemély tulajdonában, általa zártvégű lízingbe vett, valamint a közeli hozzátartozó tulajdonát képező vagy a közeli hozzátartozó által zártvégű lízingbe vett jármű is.
Folytatás...
2017. október 14.

Bejelentett részesedés – változás 2018. január 1-től

2018-tól bármely részesedés kezelhető bejelentett részesedéként feltéve, hogy az adózó annak szerzését bejelenti. A tao.tv.4.§ 5. pontjának kedvező jellegű változása ugyanis, hogy a bejelentett részesedés fogalmából törlésre kerül a 10%-os minimum korlát, tehát bármekkora mértékű tulajdoni részesedés megszerzése bejelenthető az adóhatósághoz (kivéve az ellenőrzött külföldi társaságban megszerzett részesedés).
Folytatás...
2017. október 3.

Ki biztosított, ki kaphat egészségügyi ellátást alanyi jogon, és kinek kell szolgáltatási járulékot fizetnie?

A kérdésekre legfrissebb információs füzetében ad választ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A biztosított a társadalombiztosítás keretében valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, így keresőképtelensége esetén táppénzben részesülhet, anyasági ellátást (csecsemőgondozásin díjat, gyermekgondozási díjat) folyósíthatnak a részére, továbbá a rá irányadó nyugdíjkorhatár betöltésekor öregségi nyugdíjat állapíthatnak meg számára stb.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2023 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat