Könyvelői hírek

2015. december 4.

NAV hozzáférés a kimenő számlákhoz

Január 1-től a számlázó programok adatbázisához hozzáférési lehetőséget kell biztosítani a NAV számára. 

A számlázó programokat a következőkben érinti a változás:


Újdonság, hogy 2016. január 1-től minden számlázó programnak biztosítania kell a hozzáférési lehetőséget az adóhatóság számára egy önálló, de a számlázóba integrált funkció segítségével.
Folytatás...
2015. november 16.

Optimális adózási formát választottam? IV. rész

Az alábbiakban a KATA adónemmel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat foglaltam össze. A KATA, teljes nevén a kisadózó vállalkozások tételes adója az egyéni vállalkozások és betéti társaságok számára választható egyszerű adózási forma. Ezen adózási formát választó vállalkozásoknak elegendő minden hónap 12-ig 50.000 Ft adót fizetni (főállás mellett havonta 25.000 Ft), kiváltva ezzel a személyi jövedelemadót, a szociális hozzájárulási adót, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, szakképzési hozzájárulást. Az iparűzési adót és az általános forgalmi adót nem váltja ki a fenti befizetés.
Folytatás...
2015. november 9.

Jegyzett tőke emelés 2016.03.15-ig

Az új Ptk. rendelkezései értelmében a korlátolt felelősségű társaságok legkésőbb 2016. március 15-ig kötelesek törzstőkéjüket megemelni, illetve átalakulni, egyesülni, ha a törzstőkéjük nem éri el a 3 millió forintot.

A tőkeemelésre viszonylag sok megoldás létezik, ezek közül kell kiválasztani az adózási, jövedelmi és finanszírozási szempontból a legoptimálisabbat.
Folytatás...
2015. október 27.

Optimális adózási formát választottam? III. rész

Ezen a héten a KIVA szerinti adózással kapcsolatos főbb tudnivalókat foglaltam össze. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) értelmében azok a vállalkozások minősülhetnek kisvállalatnak, akik a kiva hatálya alá történő bejelentkezéskor maximum 25 főt foglalkoztatnak, továbbá 500 millió forintot meg nem haladó bevétellel és mérlegfőösszeggel rendelkeznek.
Folytatás...
2015. október 21.

Optimális adózási formát választottam? II. rész

Az előző hét a társasági adó jegyében telt, a heti sláger az EVA. Nézzük, hogy a példákban szereplő adatok alapján mi történne, ha EVA szerint adóznánk. Az EVA kalkulációja során a bevételt bruttó módon, áfával növelt értéken kell figyelembe venni.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2020 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató