Könyvelői hírek

2016. január 19.

Kamatmentes kölcsön, elszámolásra felvett összeg 30 napon túli visszafizetése

A címben szereplő két leggyakoribb eset, melyek felmerülésekor számolni kell a kamatkedvezményből származó jövedelem személyi jövedelemadó törvényben található előírásaival. Kamatmentes kölcsön esetén arról van szó, hogy a kifizető társaság egy magánszemélynek jövedelmet juttat „ ingyenesen”, kamat felszámítása nélkül, melyet a kifizető társaságnak le kell adóznia.
Folytatás...
2015. december 11.

Teljesítési időpont változása az időszakos elszámolási ügyletek esetén 2016. január 1-től

Főszabály szerint a fizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozóan az Áfa tv. 58.§ (1) bekezdése az alábbiakat határozza meg:
 
Amennyiben a felek a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás során időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodtak meg, vagy a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg, teljesítés az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja.

Folytatás...
2015. december 10.

Optimális adózási formát választottam? V. rész

Pénzforgalmi elszámolás (áfa)
 

Az általános forgalmi adó alanyai az áfa megállapítására 2013. január 1-jétől ún. pénzforgalmi elszámolást alkalmazhatnak.

Mit jelent a pénzforgalmi elszámolás?

A pénzforgalmi elszámolás lényege röviden összefoglalva az, hogy az ilyen elszámolás választása esetén az adóalanynak a fizetendő adóját akkor kell megállapítania, ha a vevő az ellenértéket részére megtérítette, a beszerzései tekintetében levonási jogát akkor gyakorolhatja, ha a vételárat az eladó részére megfizeti.

Folytatás...
2015. december 4.

NAV hozzáférés a kimenő számlákhoz

Január 1-től a számlázó programok adatbázisához hozzáférési lehetőséget kell biztosítani a NAV számára. 

A számlázó programokat a következőkben érinti a változás:


Újdonság, hogy 2016. január 1-től minden számlázó programnak biztosítania kell a hozzáférési lehetőséget az adóhatóság számára egy önálló, de a számlázóba integrált funkció segítségével.
Folytatás...
2015. november 16.

Optimális adózási formát választottam? IV. rész

Az alábbiakban a KATA adónemmel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat foglaltam össze. A KATA, teljes nevén a kisadózó vállalkozások tételes adója az egyéni vállalkozások és betéti társaságok számára választható egyszerű adózási forma. Ezen adózási formát választó vállalkozásoknak elegendő minden hónap 12-ig 50.000 Ft adót fizetni (főállás mellett havonta 25.000 Ft), kiváltva ezzel a személyi jövedelemadót, a szociális hozzájárulási adót, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, szakképzési hozzájárulást. Az iparűzési adót és az általános forgalmi adót nem váltja ki a fenti befizetés.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat