Könyvelői hírek

2014. június 25.

Adószám felfüggesztése: hiányzó cégtábla; át nem vett levelek

Nem elég feltüntetni a vállalkozás nevét a cégbíróságnál bejelentett székhelyen, ott az adózónak rendelkezésre is kell állnia, ha az adóhatóság megvizsgálja a székhely valódiságát – vonható le a következtetés a Kúria ítéletéből.
Folytatás...
2014. június 6.

Cégutódlás

A rendszerváltás környékén, a 90-es években sokan kezdtek vállalkozásba. Az akkor 35-40 éves fiatalok nagy energiával léptek a cégépítés rögös útjára.
Azóta eltelt közel 25 év, és ezekből a fiatalokból 60-65 éves cégtulajdonosok lettek, akiknek finoman fogalmazva is elegük van napi szintű operatív cégvezetésből.
Folytatás...
2014. május 30.

Munkavállalónak lakáscélú hitel visszafizetésére adott adómentes támogatás

Vállalkozás tagjának, munkavállalójának nyújthatja „hiteltörlesztési támogatás“ jogcímen.

A hitelintézettől lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztéséhez adómentes támogatás adható, a Szja Tv. 1. számú mellékletének 2.7 pontja és 9.3. pontja, valamint a 15/2014 NGM rendelet alapján.
Folytatás...
2014. május 22.

Ügyvezetői felelősség

A 2014 március 14-éig hatályos gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény („Gt.”) a vezető tisztségviselők (ügyvezetők, igazgatók) harmadik személyek felé fennálló felelősségét korlátozó rendelkezéseket tartalmaz: főszabály szerint nem lehet fellépni a vezető tisztségviselőkkel szemben a társaság által okozott károk megtéríttetése végett. 
Folytatás...
2014. május 15.

Hallgatói munkaszerződések a 2014 január 1-től megváltozott adó- és járulékszabályok tükrében

A hallgatói munkaszerződés fogalmát a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 44. §-a határozza meg, és a foglalkoztatásra a Munka törvénykönyve szabályait kell alkalmazni.

A felsőoktatási törvény vonatkozó rendelkezése alapján a munkáltató nem minden esetben köteles a hallgató részére díjat fizetni, például a 6 hetet el nem érő szakmai gyakorlat keretében folytatott munkavégzésért sem. Ezt a gyakorlatban legtöbbször a 6 hetes intervallumokat el nem érő foglalkoztatás-sorozattal oldja meg a szakmai gyakorlóhely (munkáltató) - így nem köteles díjat fizetni.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2021 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató