Könyvelői hírek

2014. december 19.

Az áfatörvény főbb változásai 2015. január 1-től

Az uniós szabályoknak megfelelően módosul a nem adóalanyoknak nyújtott
  • telekommunikációs szolgáltatások;
  • a rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások, valamint
  • az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások
teljesítési helye. A teljesítési hely a fenti szolgáltatások esetén az adóalanyok letelepedettségének tagállama lesz, korábban a szolgáltató székhelye szerinti tagállam volt. Bizonyos esetekben ez azt jelentheti, hogy a magyar szolgáltatók alacsonyabb áfakulccsal nyújthatják szolgáltatásaikat más tagállambeli magánszemély ügyfeleiknek.
Folytatás...
2014. december 11.

Cafeteria 2015

Jövőre is 35,7 százalékos közteher mellett lesznek nyújthatóak a béren kívüli juttatások, igaz jövőre már csak 200.000 forintig.  Ez alól egyetlen kivétel a SZÉP kártyára történő juttatás, ugyanis ez éves szinten akár 450.000 forintig is nyújtható az említett – jelenleg is érvényben lévő – kedvezőbb adóteher mellett.

Az új korláton túl továbbra is figyelni kell az egyes elemekre vonatkozó további „egyéni” korlátokra. Ezek jövőre változatlan értékben maradnak meg.
Folytatás...
2014. december 5.

NAV bejelentési kötelezettség 2015 év elején

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 4. § 23. pontja nevesíti a kapcsolt vállalkozás fogalmát. Eddig 5 kategóriát különböztettünk meg:

a)    az adózó és az a személy, amelyben az adózó - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik,
Folytatás...
2014. december 3.

Behajtási költségátalány

A híradásokból, különböző cikkekből már mindenki számára ismert a 2014. március 15-én életbe lépett behajtási költségátalányra vonatkozó szabályozás. A túlzott adminisztrációs terhek miatt reménykedtünk, egy esetleges utólagos törvénymódosításban, de ez sajnos nem következett be. Augusztusban a NAV is közzétette, hogy álláspontja szerint miként kell eljárni a jogszabályi előírás gyakorlati alkalmazása során. Az alábbi tájékoztató ennek ismeretében került összeállításra.
 
Mi az a behajtási költségátalány?
Folytatás...
2014. november 28.

Üzleti ajándék adózása

Karácsony közeledtével gyakori, hogy a cégvezetés megjutalmazná dolgozóit, például egy céges vacsorával, vagy partnereit egy múzeumi belépőjeggyel.

Jelen cikkünk e tételek adózásához, eredménytervezéséhez kíván segítséget nyújtani.

Főszabály: minden, ajándéknak szánt eszköz adózik, mivel annak végfelhasználója magánszemély. Az ajándékok egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, és az adott ajándék 1,19-szeres értéke után a juttatónak 16 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell megfizetnie.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat