Könyvelői hírek

2014. november 14.

Online pénztárgép karbantartása

Mi a teendő abban az esetben, ha online pénztárgépe meghibásodik?

A NAV honlapján közzétett szervizek listája ezen a linken elérhető.
    
Az előírások szerint, ha 15 napon belül nem sikerül a javítás, akkor a szerviz köteles csere-pénztárgépet biztosítani. Azon átmeneti időszakban, míg nincs működő online pénztárgép, a vállalkozás 15 napig adhat kézi számlát vevőinek. (A pénztárgépbe a javítás befejezését követő első tételként a kézi nyugtaadással és a cserepénztárgéppel bizonylatolt bevételt is be kell ütni külön megjelöléssel, vagy az erről utólag egy összegben készült gépi nyugtán történő feljegyzéssel, a bizonylatok megőrzése mellett.)
Folytatás...
2014. október 31.

Indul az áruforgalom ellenőrző

Az adócsomagban megtalálható a nemzetgazdasági miniszter által már bejelentett úgynevezett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER). "Ennek célja az áruk valós útjának nyomon követése, az árubeszerzések, értékesítések során keletkező közterhek megfizetésének előírása, valamint az, hogy Magyarországon ne kerülhessen forgalomba hozatalra olyan áru, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz" - olvasható az indoklásban.
Folytatás...
2014. október 22.

Év végi költségoptimalizálás

Az év végéig tartó időszak sok cégnél a bevételek döntő részét eredményező, nagy hajtás ideje. A január pedig az összegzés, átgondolás, tervezés hónapja. Összesítjük elért eredményeinket, átgondoljuk mik a céljaink a következő évben. 

Van azonban egy óriási hátránya ennek a fajta időbeosztásnak, amit sokan elfelejtenek. Mégpedig az, hogy utólag már nem változtathatunk a könyvelésen!  Ezért tanácsos még, évzárás előtt három hónappal, átgondolni, hogyan, mire érdemes pénzt kivenni a cégből. 
Folytatás...
2014. október 9.

Közösségi elektronikus tartalom értékesítés változása 2015 január 1-től

Az Országgyűléshez benyújtásra került az a törvénycsomag, amely értelmében jövőre alacsonyabb áfakulccsal kell adózni azon magyar webshopnak, online boltnak, webportálnak, mobilalkalmazás-fejlesztőnek, e-könyv-értékesítőnek és más hasonló e-kereskedő szolgáltatóknak, akik az Európai Unió más tágállamában lakóhellyel rendelkező magánszemélyeknek nyújtanak telekommunikácós, tévé, rádió és egyéb elektronikus úton teljesített szolgáltatásokat.
Folytatás...
2014. szeptember 19.

Munkavállalónak adott munkaruha adózása

Az, hogy mely esetben, milyen adókötelezettség keletkezik a Szja törvény alapján határozható meg:
 
Szja törvény. 4. § (2a) bekezdés a) pont:
Nem keletkezik bevétel valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított olyan dolog (pl.: munkaruházat) használatára tekintettel, amelynek használata a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik, abban az esetben sem, ha a dolog személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő használat mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú használat.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat