Könyvelői hírek

2014. augusztus 27.

Reklámadóról röviden

Az alábbi összefoglaló átolvasását mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert ez az adó nem kizárólag a média szereplőit érinti. Szinte minden gazdasági társaság reklámozza valamilyen formában a tevékenységét, a jövőben nagyobb figyelemmel kell lenni a különböző reklámokkal kapcsolatos kampányok előkészítése, pénzügyi tervezése során, mert adott esetben a reklámadóval, sőt a „büntetés” típusú társasági adóval is kalkulálni kell. Kiemelten ajánlom a figyelmetekbe: A reklám közzétételének megrendelőjére vonatkozó szabályok részt.
Folytatás...
2014. augusztus 22.

Iratok megőrzése


Számviteli törvény szerint:


A gazdálkodó az üzleti évről készített beszámolót, az üzleti jelentést, valamint az azokat alátámasztó leltárt, főkönyvi kivonatot, vagy más, a törvény követelményeinek megfelelő nyilvántartást, olvasható formában legalább 8 évig köteles megőrizni. 
Folytatás...
2014. augusztus 14.

Közvetített szolgáltatások, alvállalkozói szolgáltatások

A vállalkozásoknál sokszor merülnek fel olyan szolgáltatások, amelyeket a vállalkozás továbbszámláz. Az ilyen szolgáltatásokra speciális szabályok vonatkoznak, az alábbiakban ezeket foglaltuk össze.

A helyi adókról szóló törvény alapján:
Folytatás...
2014. augusztus 7.

Diákmunka munkajogi szabályai

Munkaviszony esetében ki lehet használni azt a lehetőséget, hogy pályakezdőknél a munkáltatónak bruttó 100 ezer forintig 180 biztosítási napig nem kell megfizetnie a 28,5 százalékos adóterhet. Emellett egészen 25 éves korig a munkaviszony hosszától függetlenül a munkáltatói adóteher felét szintén elengedi a szabályozás
A nyári szünetben sok tízezer diák keres nyári munkalehetőséget, és bár a diákmunkások alkalmazásának szabályai a munka jellegétől és időtartamától függően sokfélék lehetnek, a foglalkoztatók sokszor nincsenek tisztában a részletekkel. 
Folytatás...
2014. augusztus 4.

Követelés elévülése

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) megváltoztatta az elévülés szabályait.

Mit is jelent az elévülés?
A követelés elévülésének legfontosabb következménye az, hogy azt bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni. Követelés alatt nemcsak a pénzkövetelést kell érteni, hanem bármely, szerződésből fakadó követelést. Az elévülés a kötelezett szempontjából azt jelenti, hogy ő az elévült követelés teljesítését megtagadhatja.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat