Könyvelői hírek

2014. május 15.

Hallgatói munkaszerződések a 2014 január 1-től megváltozott adó- és járulékszabályok tükrében

A hallgatói munkaszerződés fogalmát a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 44. §-a határozza meg, és a foglalkoztatásra a Munka törvénykönyve szabályait kell alkalmazni.

A felsőoktatási törvény vonatkozó rendelkezése alapján a munkáltató nem minden esetben köteles a hallgató részére díjat fizetni, például a 6 hetet el nem érő szakmai gyakorlat keretében folytatott munkavégzésért sem. Ezt a gyakorlatban legtöbbször a 6 hetes intervallumokat el nem érő foglalkoztatás-sorozattal oldja meg a szakmai gyakorlóhely (munkáltató) - így nem köteles díjat fizetni.
Folytatás...
2014. április 30.

Közhasznú szervezetek közhasznú minősítésének újbóli megszerzése

Korábban jeleztük hogy a 2012. január 1-e előtt nyilvántartásba vett és közhasznú minősítést szerzett szervezeteknek legkésőbb 2014. május 31-ig kezdeményezniük kell a közhasznú minősítés újbóli megszerzését. Ehhez a következő feladatokat kell elvégeznie minden ilyen szervezetnek:
Folytatás...
2014. április 24.

Tagi kölcsönnel kapcsolatos szankciók

A 2013. üzleti évről készített társasági adóbevallást 2014. május 31-ig kell beküldeni, amelyben a tagi kölcsön összegét is fel kell tüntetni.
A társasági adóbevallást elektronikus úton kell beküldeni, és annak feldolgozása is elektronikus úton történik meg, aminek eredményeként az adatok elektronikus adatbázisba kerülnek, így automatikusan elkészül a tagi kölcsön ellenőrzés alá eső adózók adatbázisa is.
A vállalkozók nagy része a mai napig nincs tisztában azzal, hogy a céghez befolyt pénzeket nem lehet büntetlenül leemelni a bankszámláról, magánszámlára vagy más, a vállalkozáshoz nem kapcsolódó áruk vásárlására használni.
Folytatás...
2014. február 26.

Iparűzési adó – egyszerűsített adóalap az alacsony árbevételű vállalkozók számára

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/A. § (1) bekezdésének b) pontja lehetővé teszi az adóalap egyszerűsített megállapítását azon vállalkozók esetében is, akik nem minősülnek a személyi jövedelemadó törvény szerinti átalányadózóknak, de adóévi nettó árbevételük 8 millió forint alatt marad.
Folytatás...
2014. február 6.

Kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje márc. 31.

Felhívjuk a tisztelt érintettek, gazdálkodó szervezetek figyelmét, hogy a 2014. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje 2014. március 31.

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2020 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató