Könyvelői hírek

2014. augusztus 7.

Diákmunka munkajogi szabályai

Munkaviszony esetében ki lehet használni azt a lehetőséget, hogy pályakezdőknél a munkáltatónak bruttó 100 ezer forintig 180 biztosítási napig nem kell megfizetnie a 28,5 százalékos adóterhet. Emellett egészen 25 éves korig a munkaviszony hosszától függetlenül a munkáltatói adóteher felét szintén elengedi a szabályozás
A nyári szünetben sok tízezer diák keres nyári munkalehetőséget, és bár a diákmunkások alkalmazásának szabályai a munka jellegétől és időtartamától függően sokfélék lehetnek, a foglalkoztatók sokszor nincsenek tisztában a részletekkel. 
Folytatás...
2014. augusztus 4.

Követelés elévülése

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) megváltoztatta az elévülés szabályait.

Mit is jelent az elévülés?
A követelés elévülésének legfontosabb következménye az, hogy azt bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni. Követelés alatt nemcsak a pénzkövetelést kell érteni, hanem bármely, szerződésből fakadó követelést. Az elévülés a kötelezett szempontjából azt jelenti, hogy ő az elévült követelés teljesítését megtagadhatja.
Folytatás...
2014. július 23.

Érettségizett diák - megszűnő családi kedvezmények

Az Szja törvény 29/A. § (3) bekezdése értelmében: a családi kedvezmény (ideértve a Tbj. szerinti családi járulékkedvezményt is) egy-egy gyerek után főszabályként addig jár a szülőnek, ameddig a gyerek után családi pótlékra (nevelési ellátásra, illetve iskoláztatási támogatásra) jogosult. A családok támogatásáról 1998. évi LXXXIV. törvény 8. §-a szerint, az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség megszűnését követően addig jár, ameddig a gyermek közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik életévét betölti. Következésképpen az érettségi után a családi pótlékra, családi kedvezményre való jogosultság megszűnik, akkor is, ha az érintett továbbtanul. 
Folytatás...
2014. július 18.

Számlázó program bejelentése

A 23/2014. Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete szerint kötelező 2014. július 1-től a számlázó program bejelentése.

A rendelet eltérő bejelentési kötelezettséget ír elő a számlázó programok felhasználói és az online számlázó programok felhasználói számára.
Folytatás...
2014. július 3.

Új számlázási szabályok 2014. december 31-től

A változás az időszakos elszámolású ügyleteket érinti.
teljesítés időpontja az elszámolási időszak utolsó napja lesz, ami a jelen gyakorlatban a fizetési határidő.
Az új teljesítési időpont alkalmazását csak azoknál az ügyleteknél kell alkalmazni, ahol
  • a teljes elszámolási időszak, valamint
  • a fizetési határidő is
2014. december 31-e utánra esik.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2021 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató