Könyvelői hírek

2013. október 2.

Hogy lehet rugalmasan kikerülni az ehót és a kamatadót?

Mint arról a BRITE egy korábbi hírlevelében is olvashattak, 2013 augusztus 1.-től a kormány a második Varga-csomag keretében az egészségügyi hozzájárulást (eho) kiterjesztette a kamatjövedelmekre is.

Léteznek azonban olyan konstrukciók, amelyekkel az eho és a kamatadó továbbra is elkerülhetőek. Azonban nem csak az adókedvezmények miatt fontos, hogy hova tesszük megtakarításainkat, hanem érdemes azt is fontolóra venni, hogy mennyire tudunk rugalmasan hozzáférni a pénzünkhöz, ha váratlanul szükségünk lenne rá. Ezért is érdemes szakemberhez fordulni, aki el tudja mondani, melyik megoldás milyen előnnyel, illetve hátránnyal jár.
Folytatás...
2013. szeptember 25.

Visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatások

Korábban a társasági adótörvény nem tett különbséget a visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatásokban, hogy azt kinek adjuk. Minden esetben szükség volt a támogatásban részesülőtől egy nyilatkozatra, hogy vállalkozási tevékenysége enélkül is nyereséges lenne. Sokan persze csak arról tudtak nyilatkozni, hogy nincs vállalkozási tevékenységük.

A lényeg, hogy minden esetben rengeteg többletmunkával, felesleges adminisztrációval járt ennek elszámolása.
Folytatás...
2013. szeptember 18.

PTK fizetési határidő, késedelmi kamat módosítás

A Polgári Törvénykönyv 2013. július 1—én hatályba lépett módosítása alapján megváltoztak a számlázáskor alkalmazandó fizetési határidők illetve a késedelmi kamat számításának szabályai.

Fizetési határidő

Ha a felek a szerződésükben nem határozzák meg a fizetési határidőt, akkor a jogszabály szerint alapesetben a kötelezett a számla kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles kifizetni a számla ellenértékét.
Folytatás...
2013. szeptember 11.

Időszaki elszámolás - gyűjtőszámlázás

A teljesítési időpont a számla egyik fontos kelléke, amelyet csak akkor kell feltüntetni, ha a kibocsátás napjától eltérő dátum. Teljesítési időpontként az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 55-59. § szerinti időpontot kell szerepeltetni. Az időszaki elszámolás és a gyűjtőszámla tekintetében ennek pontos meghatározása különös jelentőséggel bír.
Folytatás...
2013. szeptember 4.

Sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet adómentesen

Az Szja tv. 1. számú melléklet 8.28. pont b) alpontjának rendelkezése alapján nem pénzben kapott juttatásként adómentes a kifizető által ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére – muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2020 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató