Könyvelői hírek

2013. október 16.

Termék más tagállamba történő kiszállítása igazolásának módja Közösségen belüli adómentes értékesítés esetén

1.A kiviteli igazolásról általában 
Az Áfa tv. e rendelkezése értelmében az adómentesség alkalmazásának feltétele többek között, hogy az értékesített termék Magyarország területét elhagyja, de azt a Közösség területére  szállítsák, és mindezt a termék értékesítője hitelt érdemlő módon igazolja. Az adóalany igazolási kötelezettségét az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 99. §-ának (2) bekezdése írja elő. E szabály szerint, ha az adózót adómentesség, adókedvezmény illeti meg, ezt okirattal vagy más megfelelő módon köteles bizonyítani.
Folytatás...
2013. október 9.

A cégautóadó és az azzal összefüggő egyes személyi jövedelemadó kérdések

A cégautóadót negyedévenként önadózással (mely ez esetben adómegállapítási-, adóbevallási- és adóbefizetési kötelezettséget jelent) kell megállapítani anaptári év minden olyan hónapjára, amely(ek)ben az adókötelezettség fennáll(t).
A Gjt. szerint a cégautóadót a nem magánszemély tulajdonában álló, belföldi hatósági nyil-vántartásba vett (magyar rendszámú) személygépkocsi után kell megfizetni. A nem magán-személy tulajdonában álló, külföldi rendszámú, hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi után csak akkor áll fenn acégautóadó fizetési kötelezettség, ha utána az Sztv. szerinti költséget, ráfordítást számoltak el.
Folytatás...
2013. október 2.

Hogy lehet rugalmasan kikerülni az ehót és a kamatadót?

Mint arról a BRITE egy korábbi hírlevelében is olvashattak, 2013 augusztus 1.-től a kormány a második Varga-csomag keretében az egészségügyi hozzájárulást (eho) kiterjesztette a kamatjövedelmekre is.

Léteznek azonban olyan konstrukciók, amelyekkel az eho és a kamatadó továbbra is elkerülhetőek. Azonban nem csak az adókedvezmények miatt fontos, hogy hova tesszük megtakarításainkat, hanem érdemes azt is fontolóra venni, hogy mennyire tudunk rugalmasan hozzáférni a pénzünkhöz, ha váratlanul szükségünk lenne rá. Ezért is érdemes szakemberhez fordulni, aki el tudja mondani, melyik megoldás milyen előnnyel, illetve hátránnyal jár.
Folytatás...
2013. szeptember 25.

Visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatások

Korábban a társasági adótörvény nem tett különbséget a visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatásokban, hogy azt kinek adjuk. Minden esetben szükség volt a támogatásban részesülőtől egy nyilatkozatra, hogy vállalkozási tevékenysége enélkül is nyereséges lenne. Sokan persze csak arról tudtak nyilatkozni, hogy nincs vállalkozási tevékenységük.

A lényeg, hogy minden esetben rengeteg többletmunkával, felesleges adminisztrációval járt ennek elszámolása.
Folytatás...
2013. szeptember 18.

PTK fizetési határidő, késedelmi kamat módosítás

A Polgári Törvénykönyv 2013. július 1—én hatályba lépett módosítása alapján megváltoztak a számlázáskor alkalmazandó fizetési határidők illetve a késedelmi kamat számításának szabályai.

Fizetési határidő

Ha a felek a szerződésükben nem határozzák meg a fizetési határidőt, akkor a jogszabály szerint alapesetben a kötelezett a számla kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles kifizetni a számla ellenértékét.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat