Könyvelői hírek

2013. szeptember 4.

Sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet adómentesen

Az Szja tv. 1. számú melléklet 8.28. pont b) alpontjának rendelkezése alapján nem pénzben kapott juttatásként adómentes a kifizető által ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére – muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj.
Folytatás...
2013. augusztus 28.

Iskolakezdési támogatás

A tavalyi évhez hasonlóan a munkáltató idén is részesítheti a munkavállalót iskolakezdési támogatásban. Fontos változás a 2013-as évtől, hogy már csak utalvány vagy innovatív elektronikus fizetési kártya formájában adható, számlával már nem lehet elszámolni.
Folytatás...
2013. augusztus 14.

A munkaidő, távolléti díj és a bérpótlékok változása

2013. augusztus 1-jével változik a Munka törvénykönyve, amely hatályba lépése, 2012. július 1. óta először módosul. A változások érintik többek közt a munkaidő, a távolléti díj és a bérpótlékok alakulását. A változásokkal mind munkáltatóként, mind munkavállalóként érdemes megismerkednie.
Folytatás...
2013. augusztus 6.

Tudnivalók a táppénzről

A kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXX. törvény (Eb.tv.) 48. § (8) bekezdése értelmében a táppénz összege a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának:

  • 60 %-a (legalább kétévi biztosítási idő esetében)
  • 50%-a az alábbi esetekben:
  1. rövidebb folyamatos biztosítási idő esetében,
  2. a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt, valamint
  3. 44. § d) pontjában meghatározott esetben (keresőképtelennek tekinthető a szülő tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartamára abban az esetben, ha a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben)
Folytatás...
2013. július 31.

Tudnivalók a határozott idejű, a részmunkaidős és a próbaidős foglalkoztatásról

A munkaszerződésben kifejezetten rendelkezni kell a határozott idő kikötéséről, ugyanis az Mt. alapján eltérő megállapodás hiányában a munkaviszony határozatlan időre jön létre. A határozott idejű munkaviszony tartamát naptárilag (pl. 2013. július 1-től 2013. augusztus 15-ig) vagy más alkalmas módon (pl. nyári mezőgazdasági munka esetén feladat teljesítésétől függően, így például a betakarítási munkálatok elvégzéséig) kell meghatározni.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat