Könyvelői hírek

2013. szeptember 18.

PTK fizetési határidő, késedelmi kamat módosítás

A Polgári Törvénykönyv 2013. július 1—én hatályba lépett módosítása alapján megváltoztak a számlázáskor alkalmazandó fizetési határidők illetve a késedelmi kamat számításának szabályai.

Fizetési határidő

Ha a felek a szerződésükben nem határozzák meg a fizetési határidőt, akkor a jogszabály szerint alapesetben a kötelezett a számla kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles kifizetni a számla ellenértékét.
Folytatás...
2013. szeptember 11.

Időszaki elszámolás - gyűjtőszámlázás

A teljesítési időpont a számla egyik fontos kelléke, amelyet csak akkor kell feltüntetni, ha a kibocsátás napjától eltérő dátum. Teljesítési időpontként az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 55-59. § szerinti időpontot kell szerepeltetni. Az időszaki elszámolás és a gyűjtőszámla tekintetében ennek pontos meghatározása különös jelentőséggel bír.
Folytatás...
2013. szeptember 4.

Sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet adómentesen

Az Szja tv. 1. számú melléklet 8.28. pont b) alpontjának rendelkezése alapján nem pénzben kapott juttatásként adómentes a kifizető által ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére – muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj.
Folytatás...
2013. augusztus 28.

Iskolakezdési támogatás

A tavalyi évhez hasonlóan a munkáltató idén is részesítheti a munkavállalót iskolakezdési támogatásban. Fontos változás a 2013-as évtől, hogy már csak utalvány vagy innovatív elektronikus fizetési kártya formájában adható, számlával már nem lehet elszámolni.
Folytatás...
2013. augusztus 14.

A munkaidő, távolléti díj és a bérpótlékok változása

2013. augusztus 1-jével változik a Munka törvénykönyve, amely hatályba lépése, 2012. július 1. óta először módosul. A változások érintik többek közt a munkaidő, a távolléti díj és a bérpótlékok alakulását. A változásokkal mind munkáltatóként, mind munkavállalóként érdemes megismerkednie.
Folytatás...
A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat